Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
IDEJA ZA RUČAK

Netipična parmigiana: patlidžane zamijenite tikvicama

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2017. u 9:42 2017-06-08T09:42:42+02:00

Baš kao i klasična parmigiana ovo jelo najbolje je konzumirati mlako, a u hladnjaku može stajati do 4 dana. Poslužiti ju možete kao predjelo, ali i glavno jelo, a pogodna je i za vegetarijance

Parmigiana je tipično talijansko jelo koje se priprema ljeti i to s patlidžanima i rajčicom. No pronašli smo i verziju s tikvicama koja će se zasigurno svidjeti onima koji patlidžane baš i ne vole ili im se ne čeka njihova puna sezona. Baš kao i klasična parmigiana ovo jelo najbolje je konzumirati mlako, a u hladnjaku može stajati do 4 dana. Poslužiti ju možete kao predjelo, ali i glavno jelo, a pogodna je i za vegetarijance. Što čekate? Krenite u nabavku namirnica.
Sastojci za kalup promjera 28 x 18 cm: 700 g tikvica, 60 g parmezana, 250 g mozzarelle, brašno, ulje, sol, bosiljak; Za umak: 750 g pasate od pomidora, 1/4 kapule, maslinovo ulje, bosiljak i sol
Priprema: Za početak valja napraviti umak. Na maslinovom ulju dinstati sitno nasjeckanu kapulu, dodati pasatu od pomidora, malo vode, sol i po potrebi malo šećera. Kuhati 40 minuta na laganoj vatri. Povremeno pomiješati. Kada je umak gotov dodati ručno iskidane listiće bosiljka.
Dok se umak kuha valja se pozabaviti tikvicama. Tikvice oprati, posušiti i po dužini narezati na ploške debele 5 mm. Pustiti ih kratko da puste vodu, lagano pobrašniti i kratko popržiti u dubokom ulju. Dobro ocijediti na papirnatom ubrusu. Mozzarellu ocijediti i narezati na kockice, a parmezan naribati.

Kada je umak gotov možete krenuti sa slaganjem jela. Na dno posude rasporediti malo umaka od rajčica, poslagati red tikvica, preliti obilno umakom od rajčica i po njemu rasporediti na Mozzarellu, parmezan i malo popapriti. Ponoviti postupak dok ne potrošite sve sastojke. Posljednji sloj moraju biti umak od rajčica, mozzarella i parmezan. Peći 25 do 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Poslužiti mlako.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.