IDEJA ZA RUČAK

Netipična parmigiana: patlidžane zamijenite tikvicama

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Baš kao i klasična parmigiana ovo jelo najbolje je konzumirati mlako, a u hladnjaku može stajati do 4 dana. Poslužiti ju možete kao predjelo, ali i glavno jelo, a pogodna je i za vegetarijance

Parmigiana je tipično talijansko jelo koje se priprema ljeti i to s patlidžanima i rajčicom. No pronašli smo i verziju s tikvicama koja će se zasigurno svidjeti onima koji patlidžane baš i ne vole ili im se ne čeka njihova puna sezona. Baš kao i klasična parmigiana ovo jelo najbolje je konzumirati mlako, a u hladnjaku može stajati do 4 dana. Poslužiti ju možete kao predjelo, ali i glavno jelo, a pogodna je i za vegetarijance. Što čekate? Krenite u nabavku namirnica.Sastojci za kalup promjera 28 x 18 cm: 700 g tikvica, 60 g parmezana, 250 g mozzarelle, brašno, ulje, sol, bosiljak; Za umak: 750 g pasate od pomidora, 1/4 kapule, maslinovo ulje, bosiljak i solPriprema: Za početak valja napraviti umak. Na maslinovom ulju dinstati sitno nasjeckanu kapulu, dodati pasatu od pomidora, malo vode, sol i po potrebi malo šećera. Kuhati 40 minuta na laganoj vatri. Povremeno pomiješati. Kada je umak gotov dodati ručno iskidane listiće bosiljka.Dok se umak kuha valja se pozabaviti tikvicama. Tikvice oprati, posušiti i po dužini narezati na ploške debele 5 mm. Pustiti ih kratko da puste vodu, lagano pobrašniti i kratko popržiti u dubokom ulju. Dobro ocijediti na papirnatom ubrusu. Mozzarellu ocijediti i narezati na kockice, a parmezan naribati.

Kada je umak gotov možete krenuti sa slaganjem jela. Na dno posude rasporediti malo umaka od rajčica, poslagati red tikvica, preliti obilno umakom od rajčica i po njemu rasporediti na Mozzarellu, parmezan i malo popapriti. Ponoviti postupak dok ne potrošite sve sastojke. Posljednji sloj moraju biti umak od rajčica, mozzarella i parmezan. Peći 25 do 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Poslužiti mlako.