TIKVICE I KRASTAVCI

Namirnice za ljetno osvježenje s jako malo kalorija

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Sto grama sirovih tikvica s korom ima samo 16 kalorija, dok ista količina krastavaca ima samo 12 kalorija. Obje namirnice odličan su izvor vitamina C, a sadrže i vitamine B kompleksa



Tikvice i krastavci, dvije namirnice koje asociraju na ljeto koje samo što nije stiglo kalendarski. I u tikvicama i u krastavcima tijekom sljedeća dva mjeseca valja uživati i to bez grižnje savjesti jer i jedna i druga namirnica imaju malo kalorija, a puno vitamina i minerala. I spadaju u istu vrstu botaničku vrstu, odnosno Cucurbitaceae, u koju pripadaju još i dinje. Sto grama sirovih tikvica s korom ima samo 16 kalorija, dok ista količina krastavaca ima samo 12 kalorija. Obje namirnice odličan su izvor vitamina C, a sadrže i vitamine B kompleksa.


Iako se tikvice najčešće pripremaju u toplim jelima, kušajte ih i sirove, kao carpaccio. Dovoljno ih je narezati na tanke ploške i kratko marinirati u limunovom soku, maslinovom ulju i soli. Bit će odličan prilog mesu s roštilja. Jela s tikvicama ima bezbroj, od polpetica, rižota, raznih toplih i hladnih tjestenina, samo pustite mašti na volju.


Krastavci su najbolji svježi, a odlično se slažu s mliječnim proizvodima, ali i lososom. Ako vam teško padaju, prije konzumacije ih narežite, posolite i pustite da stoje sat do dva u hladnjaku. Tada ih ocijedite i pripremite na uobičajen način. Uz meso s roštilja poslužite salatu od krastavaca, svježeg sira, sjeckanog češnjaka i mente. A ne zaboravite niti na poznatu grčku salatu u koju osim krastavca idu rajčice, paprike, feta sir i crne masline.





Sok od krastavca i đumbira


Ovaj sok u hladnjaku može stajati 3 dana u zatvorenoj boci. Prije posluživanja preporuča se promućkati. Za ovaj recept trebala bi se koristiti i kora krastavca pa se preporučaju oni iz ekološkog uzgoja.


Sastojci za 1 čašu: 1 krastavac, komadić đumbiraPriprema: Krastavac oprati i nasjeckati (ako niste sigurni u njegovo porijeklo, skinite mu i koru), đumbir oguliti. Ubaciti sve sastojke u sokovnik i uključiti. Ono što je ostalo nemojte baciti, nego začinite i pojedite.

Rolice od krastavaca


Lagano predjelo u kojem možete uživati tijekom cijelog ljeta.


Sastojci za 12 komada: 200 g krastavaca, 1 pakiranje dimljenog lososa, 200 g sira ricotta, sol, papar, korica limuna, listići mentePriprema: Mikserom izraditi ricottu, dodati koricu limuna, sol i papar i nasjeckane listiće mente. Stavite u hladnjak prekriveno folijom. Krastavac oprati, oguliti i narezati na tanke uzdužne ploške. Posolite svaku plošku. Kremu od ricotte stavite u vrećicu, odrežite vršak i rasporedite na svaku plošku krastavca. Na kremu rasporedite losos, pažljivo zarolajte i učvrstite čačkalicom. Najbolje ih je konzumirati odmah, a u hladnjaku mogu biti samo jedan dan.


Tjestenina s ricottom i tikvicama


Sastojci za 2 osobe: nekoliko tikvica srednje veličine, 150 g sira ricotta, 160 g tjestenine, žlica ribanog parmezana, sol i paparPriprema: Zakuhati vodu za tjesteninu i skuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Tikvice oprati i narezati na veće komade. Kratko prokuhati u slanoj vodi, ocijediti i usitniti štapnim mikserom. Dodati smjesi od tikvica ricottu i parmezan, posoliti i popapriti i dobro promiješati. Umak dodati u tjesteninu, promiješati i poslužiti toplo.


Salata sa sirovim tikvicama


Sastojci: 2 ploške dimljenog lososa, 3 male tikvice, pola limete, 4 mini rajčice, maslinovo ulje, pola avokada, nekoliko oraha, sol, paparPriprema: Tikvice narezati na tanke ploške ili na julienne, dodati im losos narezan na ploškice, nasjeckanu rajčicu i avokado narezan na kockice. Salatu začiniti emulzijom od maslinova ulja, soka limete, soli i papra.