Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 3n
Sutra: 27° 31° 2
18. lipnja 2018.
Stotinu izlagača u Poreču

Na Vinistri dodijeljeno rekordnih 69 zlatnih medalja za malvaziju i 24 za teran

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL
Foto Sanjin Strukić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2017. u 15:23 2017-05-12T15:23:20+02:00

»Upravo je Vinistra kao jedna od najvažnijih manifestacija u području vinogradarstva i vinarstva pridonijela da se Istra pozicionira kao jedna od vrhunskih destinacija za ljubitelje vina diljem svijeta«, zaključio je Flego

POREČ Trodnevna, 24. međunarodna izložba vina i vinske opreme Vinistra koju organizira istoimena udruga istarskih proizvođača grožđa i vina, otvorena je u petak u porečkoj sportskoj dvorani Žatika uz sudjelovanje stotinjak istarskih vinara i njihovih kolega iz Slovenije i Hrvatskog primorja.

Na ocjenjivanju vina za ovogodišnju Vinistru dodijeljeno je rekordnih 69 zlatnih medalja za malvaziju i 24 za teran, a broj izlagača najveći je dosad.

»Ovogodišnje ocjenjivanje pokazalo je izuzetan potencijal istarskih vinara i Istre kao vinske regije s do sada najvećim brojem prijavljenih uzoraka vina u povijesti ocjenjivanja«, rekao je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti na otvaranju izložbe.

Izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja kazala je kako Vinistra nije obična gastro-enološka izložba nego je postala kulturna manifestacija i dom vrhunskih vina i vinara koji doprinose očuvanju istarske enološke baštine.

»Upravo su naši vinari dali velik doprinos u prepoznavanju Hrvatske kao zemlje vina«, poručila je Deranja.

Izaslanik predsjednika Vlade i pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić istaknuo je kako je Istra najznačajnija vinarska regija na ovim prostorima, jer između ostalog ima 3.200 hektara vinograda a resorno ministarstvo, kako je rekao, aktivno je u reguliranju, financiranju i potporama.  

Istarski župan Valter Flego ustvrdio je kako se Istra iz godine u godinu svrstava na listu najboljih vinskih regija na svijetu što, smatra on, nije slučajnost već plod marljivog rada i truda istarskih vinara.

»Upravo je Vinistra kao jedna od najvažnijih manifestacija u području vinogradarstva i vinarstva pridonijela da se Istra pozicionira kao jedna od vrhunskih destinacija za ljubitelje vina diljem svijeta«, zaključio je Flego.

Vinsku izložbu prati bogat gourmet program u kojem će se predstaviti brojni restorani, a na programu je i više vinsko-gastronomskih degustacija.

Partner ovogodišnje Vinistre je švedska vinska udruga Muenskankarna koja je proglasila Istru vinskom regijom 2017. godine, a prvog dana manifestacije Vinistru je obišao i ugledni britanski vinski publicist Oz Clarke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka