Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 17° 21° 2
22. travnja 2018.
Dobra berba

NIKOLA BENVENUTI: Vinistra s najviše vina i najviše zlatnih medalja

Foto Davor ŠIŠOVIĆ
Foto Davor ŠIŠOVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. svibanj 2017. u 16:04 2017-05-10T16:04:35+02:00

Najvažniji je naglasak ovog događaja na dobrom vinu, jer opet je jako dobra godina iza nas, na ocjenjivanju smo imali rekordan broj vina u povijesti Vinistre, a godina je pokazala svoju kvalitetu i u zasluženim medaljama. Švedska vinska udruga Monskankarna je proglasila Istru vinskom regijom godine, pa će stoga Švedska biti zemlja partner ovogodišnjoj Vinistri, naglasio je predsjednik udruge Vinistra

Mnogi se vinoljupci za vikend spremaju hodočastiti u Poreč, gdje se u dvorani Žatika od 12. do 14. svibnja održava najveća i najznačajnija vinska smotra ne samo u državi već i u regiji, Međunarodna izložba vina i vinske opreme Vinistra.

Ovu smotru, koja nam za nekoliko dana dolazi u svom 24. izdanju, tradicionalno organizira Udruga istarskih proizvođača grožđa i vina Vinistra, sa čijim predsjednikom Nikolom Benvenutijem razgovaramo o najvažnijim temama i naglascima predstojećeg porečkog vinskog vikenda.

Što sve čeka posjetitelje ovogodišnje Vinistre?

– Najvažniji je naglasak ovog događaja na dobrom vinu, jer opet je jako dobra godina iza nas, na ocjenjivanju smo imali rekordan broj vina u povijesti Vinistre, a godina je pokazala svoju kvalitetu i u zasluženim medaljama.

Švedska vinska udruga Monskankarna je proglasila Istru vinskom regijom godine, pa će stoga Švedska biti zemlja partner ovogodišnjoj Vinistri. Opet imamo i rekordan broj izlagača vinara, čime smo oborili lanjski rekord, ovo će dakle biti Vinistra rekorda, pa očekujemo da ćemo oboriti i lanjski rekord u broju posjetitelja.

»Dan za profesionalce«

Koje nam zanimljivosti donosi program ovogodišnje Vinistre?

– Vinistra zapravo počinje prije početka same izložbe, koja se svečano otvara u petak 12. svibnja. Danas, 10. svibnja, priređujemo podjelu odličja nagrađenim vinarima u porečkom hotelu Laguna Parentium, a istom prilikom ćemo promovirati i ovogodišnje dobitnike oznaka IQ za istarsku malvaziju. U četvrtak 11. svibnja također u Parentiumu od 16 do 19 sati organiziramo »dan za profesionalce« to je ovogodišnja novost jer smo željeli u jednoj posebnoj prigodi i mirnijoj atmosferi predstaviti posljednju berbu vinskim profesionalcima, ugostiteljima, sommelierima, distributerima i novinarima.

Kako se već pročulo da je berba 2016. dala odlična vina, to će biti prilika da ljudi iz svijeta vinskog biznisa u neposrednom kontaktu s proizvođačima na vrijeme osiguraju svoje narudžbe. Među pratećim programima ovogodišnje Vinistre također imamo niz zanimljivosti, od radionice sljubljivanja vina i meda iz središnje Istre, preko predstavljanja istarskih pjenušaca napravljenih na francuski način, pa do vinske škole za početnike. Bit će riječi i o mogućnostima za marketing vina kroz digitalne tehnologije i mobilne aplikacije, a imamo i vrlo bogati gourmet program u kojem će se predstaviti nekoliko najboljih istarskih restorana, ali i onih izvan Istre.

Oz Clarke

Na ovogodišnju Vinistru dolazi i Oz Clarke, jedna od najvećih svjetskih zvijezda u svijetu vina, poznati britanski vinski kritičar, edukator, nakladnik, osnivač vinskih institucija, i veliki ljubitelj istarskog terana. Što znači dolazak stručnjaka ovakvog kalibra na Vinistru?

– Jako je teško dobiti takvog nekog, a mi smo imali sreće da u te dane on nije imao drugih obaveza. Naprosto smo mu uputili poziv i on ga je prihvatio. Bit će na dodjeli priznanja u srijedu, očekujemo i da će osobno uručivati priznanja nagrađenim vinarima, a u četvrtak će u 11 sati u hotelu Laguna Parentium voditi radionicu o istarskom teranu. Osim što će u toj radionici predstaviti potencijale ove sorte, oko koje je u zadnje četiri godine bilo toliko problema, kroz upoznavanje s različitim stilovima vina od sorte teran, bit će svakako zanimljivo čuti što o našim teranima, za koje mi tvrdimo i mislimo da su svake godine sve bolji, kaže jedan takav svjetski autoritet. Oz Clarke će prisustvovati i svečanom otvorenju Vinistre, a njegov dolazak na nađu izložbu označava svojevrsnu prekretnicu: od statusa najznačajnije vinske smotre u regiji podižemo se na svjetsku vinsku scenu, pa ćemo nastojati da i na sljedećim Vinistrama imamo goste takvog kalibra.

Spomenuli ste da je švedska udruga Monskankarna proglasila Istru vinskom regijom godine. Odakle Švedska na Vinistri?

– Njihova udruga svake godine bira vinsku regiju godine, po svojim određenim kriterijima, poput napretka, kvalitete, razvoja, i ove godine izbor je pao na nas. To je svakako rezultat višegodišnjeg truda istarskih vinara, njihovog kontinuiranog razvoja i rasta kvalitete, ali i promocije odnosno razvoja brendova koji su sve prisutniji na vanjskim tržištima.

Stoga očekujemo ne samo da će na Vinistru doći nešto više Šveđana nego inače, već da će više Šveđana dolaziti u Istru tijekom cijele godine, pošto njihova udruga broji  više od 26.000 članova. Iskustva s ranijim godinama i drugim regijama koje su bile njihov prijašnji izbor govore da će 20-30 posto članova te udruge posjetiti Istru tijekom ove godine. Naravno da kao posljedicu svega toga očekujemo i povećani izvoz istarskih vina u Švedsku.

Bolja aromatika vina

Da se vratimo središnjoj temi Vinistre, a to je, naravno, vino. Svi hvale zadnju berbu, ali pojasnimo malo po čemu je to 2016. godina bila tako dobra za istarska vina?

– Godina je još od proljeća, od samog početka vegetacije krenula dobro, s dovoljno padalina i dovoljno sunca po mjesecima. Nešto je više padalina bilo u vrijeme cvatnje, ali nije bilo šteta, tek nešto malo smanjeni urod, ali takve su okolnosti urodile povećanom kvalitetom. Dok su se brale bijele sorte bilo je sunčano, pa je vrijeme osim što je pogodovalo zriobi, pogodovalo i ugodnijem obavljanju berbe.

Specifičnost lanjske godine bile su hladnije noći kroz cijelu godinu, što je pridonijelo boljoj aromatici vina, tako da možemo reći da su parametri u grožđu u vrijeme berbe 2016. bili školski, idealni. To se pokazalo sada, i na medaljama, a pokazat će se i u budućnosti na odležanim vinima iz te berbe. Nastavljamo dobar niz od 2015. godine, i s vinima iz zadnje dvije godine doista imamo što pokazati.

kola0Benvenuti01

Koliko je iznimna kvaliteta zadnjih dviju berbi pridonijela tržišnom uspjehu i izvoznoj afirmaciji istarskih vina?

– Pomogla je mnogo, i pomoći će mnogo, jer neka vina iz te berbe će tek izlaziti na tržište u budućnosti. Ove dvije berbe pamtit će se ne samo po dobrim ocjenama na Vinistri nego i na inozemnim ocjenjivanjima.

Ove godine imamo najveći broj uzoraka ikad na Vinistri, ali imamo i povećanje broja uzoraka istarskih vina na svjetskim natjecanjima, i to je definitivno jedan od putova ka afirmaciji istarskih vina u svijetu.

Europska legalizacija terana, iako je sasvim izvjesna, tek slijedi, postupak bi se trebao dovršiti krajem lipnja; no hoće li se na ovoj Vinistri nekako obilježiti konačna dobra sudbina istarskog terana?

– To ćemo obilježiti, ili preciznije: to smo obilježili kvalitetom, jer su na ocjenjivanjima terani jako dobro prošli, čak 24 istarska terana nagrađeno je zlatnim medaljama. Neke euforije neće biti, jer su se vinari dosta naslušali najava i obećanja da će se to riješiti, a godine su prolazile bez rješenja. Pravi i istinski razlog za zadovoljstvo doći će kada dobijemo završno rješenje koje očekujemo krajem lipnja, a zatim ćemo nastaviti normalno proizvoditi i prodavati istarski teran.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova