Mladi chef

Melkior Bašić predstavio Hrvatsku na Chefs World Summitu u Monacu

Ana Braškić

Alhambra najboljim chefovima iz svijeta govorio je o autohtonom bilju i lokalnim namirnicama koje koristi u kuhinji lošinjskog hotela



Kao jedini predstavnik Hrvatske na Chefs World Summitu u Monacu sudjelovao je mladi i perspektivni chef Melkior Bašić. Glavni chef a la carte restorana Alfred Keller Boutique Hotela Alhambra na otoku Lošinju, Melkior Bašić bio je sudionik panela pod nazivom »Divlja berba u okolnom području«. Najboljim chefovima iz cijeloga svijeta govorio je o autohtonom bilju i lokalnim namirnicama u kuhinji s obzirom na specifičan stil kuhanja koji njeguje. Uz chefa Melkiora Bašića, svjetski skup visoke gastronomije u impozantnom prostoru Grimaldi Foruma u Monaku okupio je 1.500 chefova i ugostitelja iz 34 zemlje, više od 100 kulinarskih zvijezda te čak 150 ekskluzivnih brendova.


U organizaciji Gault&Millau Croatia, mladi chef restorana Alfred Keller lošinjske Alhambre našao se uz bok vodećim svjetskim chefovima – Francuzima Regisu Marconu i Édouardu Loubetu, nositeljima čak pet Gault&Millau kapica i tri, odnosno dvije Michelinove zvjezdice te Španjolcu Joanu Rocu koji se može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice. Početak je to aktivnosti promocije hrvatske gastronomije i chefova u organizaciji Gault&Millau Croatia. Ovo je prvi put da jedan hrvatski chef sudjeluje kao panelist na ovoj kulinarskoj manifestaciji koja svake godine okuplja najbolje svjetske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim prestižnim međunarodnim nagradama.


– Filozofija moje kuhinje temelji se na kvalitetnim lokalnim namirnicama. Koncept počiva na tome da im tretiranjem i začinima koje koristimo uzmemo minimalno kako bi u konačnici svojim gostima osigurali maksimum okusa. Jasno definiran pristup hrani i prepoznavanje preferencija gostiju, uz neizostavnu kreativnost prilikom pripreme jela, garancija su uspješnoga rada, rekao je chef Melkior Bašić, koji je radna iskustva u karijeri stjecao je u 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu.




Chefs World Summit 2017 održavao se od 26. do 28. studenoga u Monaku pod visokim pokroviteljstvom Njegove ekselencije princa Alberta II. Ovogodišnja smotra najboljih chefova svijeta obogaćena je s 40 profesionalnih predavanja te zanimljivim kulinarskim radionicama, a prvoga dana Summita predstavljena je i lista 100 najboljih chefova u organizaciji magazina Le Chef.