Od 13. do 15. svibnja

Međunarodna izložba vina i vinarske opreme: Vinistra u znaku najbolje berbe posljednjih godina

Ana Braškić

Foto: D. ŠTIFANIĆ

Foto: D. ŠTIFANIĆ

Vinistra u znaku najbolje berbe posljednjih godina U porečkoj dvorani Žatika slavit će se vino, u svojoj sveukupnosti i u mnogim svojim značenjima, ali posebno će se i vjerojatno ponajviše slaviti i hvaliti rezultati berbe 2015. godine, jedne od najkvalitetnijih i najboljih u Istri ikad 



Od petka 13. svibnja do nedjelje 15. svibnja, na tradicionalnom međunarodnom sajmu vina i vinske opreme Vinistra u porečkoj dvorani Žatika slavit će se vino, u svojoj sveukupnosti i u mnogim svojim značenjima, ali posebno će se i vjerojatno ponajviše slaviti i hvaliti rezultati berbe 2015. godine, jedne od najkvalitetnijih i najboljih u Istri ikad, ili barem u posljednjih nekoliko godina, barem kako kažu istarski vinari.


Gosti iz Norveške


Dobra godina rezultirala je velikim porastom broja uzoraka vina danih na ocjenjivanje, bilo ih je ukupno 442, pa predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti tumači kako »ljudi sve više uviđaju da je naše ocjenjivanje na zavidno visokoj razini, pouzdano, u komisijama su pomno odabrani stručnjaci, i vinarima sve više znači medalja na Vinistri, ne samo kao potvrda kvalitete njihovih vina, već ima i marketinški značaj i pomaže im u prodaji«.


Što se tiče samog trodnevnog sajma u dvorani Žatika, dobra je godina očigledno povećala i interes izlagača.




– Nikad ranije nismo popunili dvoranu, a većina izlagača članovi su Vinistre, vrlo je malo vanjskih gostiju. I ove će se godine na sajmu predstaviti nove mlade snage, još nepoznate široj vinskoj publici, a kako bismo pomogli manjim vinarima još smo lani ponudili, što ponavljamo i ove godine, male i povoljne štandove, idealne za debitante koji se u ovakvim sajamskim situacijama tek afirmiraju, ističe Benvenuti.


Ovogodišnji sajam doživjet će i jednu prostorno-koncepcijsku promjenu: gourmet-programi s kata dvorane sele u parter, na frekventnije mjesto, među vinarske štandove. Gost-regija ovogodišnje Vinistre bit će Dalmacija, koja će se osim sa svojim vinima i vinarima na zajedničkom štandu predstaviti još radionicom »Plavac mali u 6 slika«, te predstavljanjem jednog od najboljih dalmatinskih i hrvatskih restorana NoStress. Najavljena je i delegacija norveških vinskih institucija, što se čini zanimljivo jer posljednjih godina istarski vinari sve češće izvoze u Norvešku i druge skandinavske zemlje.


Radionice


Među najavljenim radionicama i prezentacijama izdvojimo predstavljanje prvog istarskog i hrvatskog vina bez sulfita, vertikalnu degustaciju porečkog muškata ruže, i još jednu posvećenu svim istarskim muškatima, radionice sljubljivanja istarskih vina s istarskim sirevima žminjske mljekare Latus te s pazinskim cukerančićima, predstavljanje projekta vina s četiri zemlje u općini Brtonigla, te svečanu degustaciju u povodu tridesete obljetnice vinarije Ravalico.


I ove godine programi Vinistre će se nakon zatvaranja sajma svake večeri nastavljati po porečkim restoranima i kafićima, a za ljude kojima vino nije samo ljubav nego i posao zanimljivo je istaknuti da ukoliko u subotu i nedjelju na sajam dođu između 11 i 12 sati – imaju besplatan ulaz.