Vela lovranska fritaja

»Masteršefica« Srđana zamutila 1.000 jaja i 30 kg divljih šparuga

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Delicija s obronaka Učke postala je turistički adut Lovrana u proljeće što je pokazala i velika fešta otvorenja koja je privukla brojne posjetitelje iz regije, ali i goste iz ostatka Hrvatske i iz inozemstva



LOVRAN » Petnaesto izdanje Festivala šparuga u Lovranu, koje je službeno otvoreno velikom feštom u centru mjesta u subotu navečer, privuklo je brojne posjetitelje iz regije, ali i goste iz Hrvatske i okolnih zemalja.


Prepun trg ljudi odisao je proljetnom atmosferom, a gastro ponuda, prvenstveno vela fritaja i rolada od šparuga, mamila je goste Lovrana da osjete »čari podneblja« i doživljaj upotpune i osjetilom okusa. Prvi puta »velu fritaju« od šparuga spravljala je Srđana Jevtić, finalistica prvog hrvatskog Masterchefa, a njezin »uradak« pokazao se neodoljivim – doslovce je planuo u »tren oka«.


Vela padela


– Ovo je moje prvo lovransko iskustvo, nakon što sam u ovakvim» velim padelama« kuhala u Vodnjanu, Pazinu… Obzirom da neka jela trebaju ostati ono što jesu, ova lovranska fritaja ostala je baš onakva kakva je propisana tradicionalnim receptom. Znači – panceta, mladi luk, šparuge, jaja, sol i papar. Smatram da ovakve stvari moraju ostati u duhu tradicije i kraja, rekla je Jevtić koja je u »velu padelu« ubacila čak 1.000 jaja i 30 kilograma šparuga.




   Divlja šparuga koja raste na obroncima Učke poznata je gastronomska delicija našeg kraja, a kvalitetu i poseban okus daje joj aerosol (kombinacija morskog i planinskog zraka).


Turistički adut


Upravo zato već 15 godina šparuga je postala i turistički adut Lovrana u proljeće.


   Tako je i ove godine na veliku feštu od šparuga stigao autobus varaždinskih gostiju, ali i puno znatiželjnika iz šire regije.


   – Za sve one koji nisu stigli posjetiti otvaranje manifestacije, jela od šparuga u narednim tjednima moći će se kušati u 17 ugostiteljski objekata na području te liburnijske općine. Jela od divljih šparuga nudit će se u restoranu Kvarner, hotelu Excelsior, restoranu Draga di Lovrana, restoranu Knezgrad, restoranu Riviera, restoranu Štanger, pizzeriji Delfino, restoranu Lovranska vrata, restoranu Stari grad, konobi Kali Medveja, restoranu Bellavista, Lovranskom pubu, buffetu Stubica, bistrou Oaza i konobi Marun, poručili su organizatori manifestacije iz Turističke zajednice Općine Lovran.