Mmm...

MEKSIČKA KUHINJA Ultimativni pileći burrito prema receptu Jamieja Olivera

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Ovaj meksički klasik odličan je način da iskoristite ostatke kuhane riže



Vani je malo zahladilo, što znači da je savršen dan za isprobavanje meksičke kuhinje. U potrazi za savršenim burritom pronašli smo recept Jamieja Olivera koji zvuči zaista fantastično. Pravi meksički klasik odličan je način na koji možete iskoristiti ostake kuhane riže, a što je najbolje, burrito možete zamotati u foliju i staviti u hladnjak – na taj način imat ćete spremnu finu i zasitnu večeru.


Isprobajte i javite nam rezultate!


Sastojci:


4 komada pilećih bataka, bez kostiju




1 žlica slatke crvene paprike


½ žlice kumina u prahu


maslinovo ulje


2 češnja češnjaka


šaka svježeg korijandera


400 g crnog graha (može poslužiti i crveni)


200 g kuhane bijele ili smeđe riže


1 limeta


4 zrele rajčice


1 mini romanska salata


4 velike tortilje


80 g Cheddar sira


4 žlice grčkog jogurta


Priprema:


1. Zagrijte grill tavu na jakoj vatri. Pileće batke stavite između dva lista masnog papira, a zatim ih pritisnite težom tavom do debljine otprilike ½ cm. Stavite u zdjelu, začinite solju, paprom, paprikom, kuminom, poškropite maslinovim uljem i dobro promiješajte.


2. Batke prebacite na grill tavu i popržite s obje strane sveukupno 10- ak minuta. Ostavite da se ohlade.


3. U međuvremenu ogulite i sitno nasjeckajte 2 češnja češnjaka. Listiće korijandera odvojite od stabiljike i stavite sa strane, a stabljike sitno nasjeckajte. U većoj tavi zagrijte jednu žlicu ulja na srednje jakoj vatri, dodajte češnjak i stabljike korijandera i pržite jednu minutu.


4. Isperite i ocijedite grah i popržite na tavi nekoliko minuta. Zatim dodajte rižu i kuhajte 5 minuta povremeno miješajući. Naribajte koricu limete i dodajte polovicu nasjeckanih listova korijandera. Dobro promiješajte i maknite s vatre.


5. Rajčice nasjeckajte na veće komade i dodajte u zdjelu sa sokom limete. Dodajte drugu polovicu listova korijandera, dobro promiješajte i začinite po želji. Salatu i ohlađene pileće batke nasjeckajte po dužini.


6. Na zagrijanoj tavi kratko prepržite tortilje (jednu minutu) i prebacite na tanjur ili pladanj. Žlicom odvojite ¼ smjese s rižom i grahom i postavite u sredinu tortilje, prelijte punom žlicom salse, šakom salate i nasjeckanim mesom pilećeg batka. Pospite sirom i dodajte žlicu jogurta.


7. Tortilju umotajte u burrito i ponovite postupak dok ne iskoristite sve sastojke.