Jesenski ručak

Lagano i vege: Orecchiette s kremom od brokule i tikve

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Uz ovo jelo možete poslužiti i sjemenke nara vašem će tanjuru dodati još malo boje, a jelu slatko-kiseli okus



Tikva i brokula povrće su mjeseca rujna. Spojili smo ih u jedno jelo koje za one jako gladne može biti tek predjelo, dok za one nezahtjevne može biti pravi ručak.


Sastojci za 4 osobe:  320 g tjestenine orecchiette, 280 g očišćenog mesa tikve, 120 g cvjetova brokule, 20 g maslinova ulja, 1 suha čili papričica, 1 režanj češnjaka, origano, sol, papar


Sastojci za kremu od brokule: 250 g brokule (stabljika i tvrđi djelovi ispod cvjetova), 50 g ljutike, 15 g maslinova ulja, 3 dcl vode, 100 g mekog sira (može i Bel Vi), svježi origano, sol, paparPriprema: Očistite brokulu. Izvažite 120 grama »cvjetova« i 250 grama ostataka. Najdeblju stabljiku oguliti i narezati na ploške. Ostale stabljike samo nasjeckati. Nasjeckati ljutiku koju ćete nekoliko minuta dinstati na maslinovom ulju. Dodati narezanu stabljiku brokule, dinstati još nekoliko minuta te podliti vodom. Kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta, dok brokula ne omekša. Dodati svježi origano, sol i miksati štapnim mikserom dok ne postane kremasto. Zatim umiješati meki sir. Na kraju začiniti paprom.

Zakuhati vodu i u njoj 4 do 5 minuta kuhati tikvu narezanu na kockice i cvjetove brokule. Povrće izvaditi iz vode i ohladiti ledenom vodom kako bi zadržalo boju. Tjesteninu kuhati u vodi gdje ste kuhali povrće onoliko dugo koliko piše na uputama na pakiranju. Kada je tjestenina pri kraju kuhanja, u dubokoj tavi na maslinovom ulju zagrijati ljutu papričicu i češnjak prerezan na pola. U tavu ubaciti povrće, promiješati nekoliko puta i podliti s malo vode u kojoj se kuha tjestenina.




Izvaditi češnjak i chilli, ubaciti ocijeđenu tjesteninu i dobro promiješati. regulirati sol i papar. Poslužiti na tanjur preliveno kremom od brokule i sira. Uz ovo jelo možete poslužiti i sjemenke nara.