Ideja za ručak

Lagano i ukusno, a veselit će i gurmane: Pureće polpetice sa sezamom

Ana Braškić

Polpete poslužite s mladim kupusom

Polpete poslužite s mladim kupusom

Ako se dobro pripreme pureće polpete mogu biti sočne i nude gurmanski užitak jednak onom koje pružaju polpete od crvenog mesa



Polpete se najčešće pripremaju od mljevenog junećeg mesa, ili mješavine junetine i svinjetine, no zašto ne bi crveno meso zamijenili bijelim i to puretinom. Ako se dobro pripreme pureće polpete mogu biti sočne i nude gurmanski užitak jednak onom koje pružaju polpete od crvenog mesa.


U prodaji je dostupna gotova mljevena puretina, deklarirana kao meso batka i zabatka, dakle sočnijeg dijela purice.


Ako meso meljete sami preporučujemo da i vi odaberete upravo te dijelove, a ako vam je puretina nedostupna samljeti možete jednake dijelove pilećeg mesa. Ove poplete možete odnijeti i na posao, a uz njih poslužite rizi-biži, kuhani grašak, mladi špinat ili samo salatu.




Odlične su u kombinaciji sa salatom od mladog kupusa začinjenog maslinovim uljem i sokom limuna.



Sastojci za 16 polpeta: 300 g mljevenog purećeg mesa, 2 mrkve srednje veličine, 1 mala kapula, 3 do 4 žlice zobenih pahuljica, 4 žlice naribanog parmezana, 1 žlica krušnih mrvica, 1 jaje, 1 žlica nasjeckanog peršina, žličica soli, papar


I još: ulje za prženje, krušne mrvice, sezam


Priprema: Zobene pahuljice namočiti u vodi. Dok se pahuljice namaču nasjeckati kapulu, naribati mrkvu na sitni ribež i nasjeckati peršin.


Meso staviti u zdjelu, dodati kapulu, mrkvu, parmezan, sol, papar i zobene pahuljice koje ste ocijedili.


Malo promiješati i dodati jaje.


Tek tada dodati žlicu krušnih mrvica i pustiti smjesu da stoji oko pola sata.


Tek tada oblikovati polpetice, uvaljati ih u mješavinu krušnih mrvica i sezama i pržiti u vrućem ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužiti.