Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 20° 24° 2
27. travnja 2018.
Kućna biljna ljekarna

Kupus - za obrok i oblog

Kupus - za obrok i oblog
Kupus - za obrok i oblog
Autor:
Objavljeno: 7. siječanj 2011. u 13:23 2011-01-07T13:23:12+01:00

Još je James Cook znao kako sačuvati cijelu posadu zahvaljujući kiselom kupusu, koji je danas poznato antiskorbutno sredstvo

Kupus se razvio od svog prvobitnog oblika, iz divljeg kupusa, koji danas raste na kamenitim obalama Europe, od Sredozemne obale do Irske. Zeleni ili bijeli i crveni kupus potječu od divljeg kupusa koji raste na Mediteranu a u nas ga nazivaju raštika. Kultivirani oblik od listova oblikuje glavicu u prvoj godini a u drugoj razvija stabljiku s cvjetovima. Najljekovitiji dio su mu listovi i to unutarnji. Vanjska primjena kupusa u vidu obloga od lista kupusa pomaže kod reume (oblozi - umanjuju bol) i raznih kožnih nečistoća.
   

Ukiseljen izvor vitamina

Zapadna pučka medicina rabi kupus kao: antikarcinom, diuretik, kardik, laksativ, za liječenje: bolesti želuca, karcinoma, konstipacije, kašlja, lošeg zdravlja, poremećaja pražnjenja crijeva, i u prevenciji autointoksikacije organizma – to jest za detoksikaciju organizma, za jače mokrenje, te u preventivi kao antikarcinom u sprječavanju nastanka karcinoma, itd.
   
Malo je namirnica koje možemo koristiti kao lijek ili kao pomoćno ljekovito sredstvo na razne načine kao što je kupus. Njegova svakodnevna prisutnost u kući čini nezamjenjivu prirodnu namirnicu za liječenje pojedinih oboljenja.

Razne su mogućnosti primjene kupusa u terapijama, od hrane do obloga. Jedan od najboljih primjera ljekovitog i prehrambenog djelovanja kupusa na zdravlje čovjeka je događaj iz 17 st. u kojemu su sudjelovali poznati svjetski moreplovci, Vasco de Gama i James Cook. Odbijajući savjet da na putovanje morima ukrca ukiseljeni kupus u bačvama Vasco de Gama je izgubio mnogo mornara, koji su oboljeli od skorbuta, dok je James Cook sačuvao cijelu posadu, zahvaljujući kiselom kupusu, koji je danas poznato antiskorbutno sredstvo.

Ljekovito djelovanje

  Pučka medicina preporučuje kupus:

  • Kao dobar antianemik, kod raznih anemija i oboljenja krvi,
  • kod raznih upalnih procesa i epidemija, kao dobar antiseptik,
  • kao dobar remineralizant,
  • antiulkusno djelovanje prepisuje se vitaminu U,
  • antirahitično djelovanje, jer sadrži vitamin D,
  • jak je diuretik, koji tjera na mokrenje,
  • povoljno djeluje na pražnjenje crijeva,
  • pogodna je hrana za dijabetičare,
  • povoljno djeluje na crijevnu floru kao detoksikant,
  • blago sedativno djelovanje kod nesanica i živčanih napetosti organizam.

Salate

Ribani svježi kupus, ribana mrkva i ribani korijen celera sa dosta peršina i crnog luka, a od začina maslinovo ulje i jabučni ocat s malo soli, je kombinacija koja nam može pomoći u niz oboljenja. Koristeći ovakve salate dva puta na dan u određenoj terapiji dolazi do brzog osvježenja organizma. Salate možemo posipati sjemenom kima ili aniša radi možebitne pojave nadutosti, a i sa sjemenom lana, ako se radi o bolestima crijeva kao što su kolitis. Salate od kiselog kupusa sa uljem od maslina i s bijelim lukom izvrstan su lijek za

Sok

Dobivamo ga uz pomoć miksera, sokovnika ili ga naribamo i ostavimo 10 minuta da odstoji. Kroz gazu ili laneno platno istisnemo sok. Koristimo ga odmah i uvijek pripremamo svjež, zbog oksidacije.
   

Oblozi

Vanjske listove kupusa odbacimo i uzimamo unutarnje koje operemo i prosušimo sa platnenom krpom. Iz lista kupusa izrežemo deblje žile, i valjkom ili peglom izglačamo list. Izgnječeni ili ispeglani list stavljamo na oboljelo mjesto i zavijemo sa gazom ili platnom. Količinu listova uvijek pripremimo prema uputama. Pripremljene listove za rane, uvijek sa alkoholom dezinficiramo.
   

Iz kulinarstva

Kuhanjem kupus ne samo što gubi na ljekovitosti, već postaje i teže probavljiva hrana. I pirjani kupus je težak za organizam, te kad pripremamo jelo od kupusa, neka budu od svježeg kupusa ili od kiselog nekuhanog kupusa. Kiseli kupus se u pravilu nikad ne kuha već se dodaje na kraju kuhanog jela kao što je grah - fažol sa kiselim kupusom.
   

Dodaci za kiseljenje

Jabuke i dinje za tvrđi kiseli kupus kao i poseban okus, borovica - radi ljekovitosti, kukuruz - radi tvrdoće i boje kupusa, čavli - radi većeg sadržaja željeza, prašak od ljuske jaja ili školjaka radi dobivanja kalcijevog laktata koji nam pomaže u liječenju osteoporoze.
   

Kozmetika

Listove kupusa ugnječimo te stavljamo na mjesta koje želimo liječiti. Vrlo dobro djeluje svježi sok, natopimo gazu sa sokom i privijemo na oboljelo mjesto (akne, ekcemi, lišajevi, čirevi, osipi, opekline itd.)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka