Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
17. veljače 2020.
Za dužu svježinu

Kupili ste previše kruha? Donosimo vam savjete kako mu produžiti rok trajanja

Foto Pexels
Foto Pexels
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2020. u 7:42 2020-01-24T07:42:52+01:00

Profesionalna kuharica je dala savjete kako očuvati optimalan okus, teksturu i svježinu kruha

Kupili ste previše kruha i ne znate što napraviti s ostatkom kojega niste pojeli? Dobra je vijest da ga možete očuvati i produžiti mu rok trajanja, a kruh će vam ostati svjež i nekoliko dana. 

Profesionalna kuharica je za INSIDER dala savjete kako očuvati optimalan okus, teksturu i svježinu kruha. 

- Pečeno tijesto napravljeno je od bjelančevina, škroba i vode. Pečenje postavlja bjelančevine koje kruhu daju njegovu strukturu - kaže Susan Reid, urednica gastro rubrike u časopisu Sift Magazine. 

- Također, ono uzrokuje da škrob u brašnu upija i zadržava vodu, odatle potječe mekana tekstura unutarnje strane kruha - dodaje Reid. 

Ali taj se proces ne završava nakon pečenja. Naime, Reid kaže kako se voda iz kruha kreće unaokolo, dok se škrob rekristalizira, odnosno kreće se od unutarnje strane kruha do vanjske. Zbog toga će kruh koji se drži u plastici također postati tvrđi unutra, a korica će izgubiti hrskavost, jednako kao i kod kruha koji se ne drži u plastici.Imat

Plastika i kuhinjski pult 

Ali nemojte misliti da će vam hlađenje pomoći u usporavanju ovoga procesa, ono će ga naime čak i ubrzati. Hlađenje olakšava vodi u kruhu da se kreće, ubrzavajući postupak promjene njegove teksture. Znači ukoliko želite produžiti rok trajanja svojem kruhu - nikako u frižider!

Ukoliko želite kruh jesti dva ili tri dana nakon što ste ga kupili ili ispekli, Reid preporuča da ga zamotate u plastiku i stavite na kuhinjski pult, a nikako u hladnjak. 

- Nije svaki kuhinjski pult jednak, tako da se i u tome slučaju kvaliteta kruha može razlikovati. Ključno je odlagati kruh u suhom i toplom prostoru, a ne pokraj prozora ili negdje gdje izravno ulazi svjetlost.

Stavljanje u zamrzivač

Iako se ne preporuča stavljanje kruha u hladnjak, treba napomenuti kako sa zamrzivačem nije ista stvar. Naime, voda se unutar kruha neće kretati ukoliko kruh stavite na zamrzavanje. Reid kaže kako zamrzavanje neće ubrzati rekristalizaciju škroba u kruhu. Ukoliko dio kruha pojesti za dva ili tri dana, zamotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač, ali je važno to učiniti što prije. Kada ga želite iskoristiti, kruh zagrijte u pećnici 10 do 15 minuta na 350 stupnjeva. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.