Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4
Sutra: 14° 14° 4
22. studenoga 2019.
Istarsko zlato

Krčki pršut prvi put šampion Tinjana: Vjekoslav Žužić niže priznanja

Krčki pršut Vjekoslava Žužića (u prvom planu) ne prestaje osvajati priznanja / Foto  M. TRINAJSTIĆ
Krčki pršut Vjekoslava Žužića (u prvom planu) ne prestaje osvajati priznanja / Foto M. TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2015. u 16:21 2015-10-30T16:21:00+01:00

Nakon titule Šampiona kvalitete osvojene u Sinju na Nacionalnom sajmu, Krčki pršut »Mesnice Žužić« sada je ovjenčan šampionskim nazivom u kategoriji nedimljenih pršuta i u jakoj međunarodnoj konkurenciji sajma u Istri 

KRK Krčki pršutar Vjekoslav Žužić svoju sad već dugu nisku nagrada i priznanja osvojenih »na račun« svoga Krčkog pršuta – proizvoda čiji je još uvijek jedini licencirani proizvođač, upotpunio je još jednim vrijednim i zapaženim priznanjem. Nakon što je na ovogodišnjem, još krajem ožujka u Sinju održanom 10. Nacionalnom sajmu pršuta Krčki pršut »Mesnice Žužić« ovjenčan naslovom »Šampiona kvalitete«, ponos otočne mesnoprerađivačke »industrije« šampionskim je nazivom iznova okićen i na nedavnom 9. izdanju Internacionalnog sajma pršuta (ISAP) održanom u istarskom Tinjanu. 

Jaka europska konkurencija 

Natjecanje ISAP, kojeg u suradnji s Udrugom proizvođača istarskog pršuta, Istarskom županijom i LAG-om Središnja Istra organizira Općina Tinjan, ove je godine okupilo više od 30 proizvođača pršuta pristiglih iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine te, naravno, Hrvatske. Kroz dva dana Tinjan je posjetilo preko 25 tisuća ljubitelja te delicije, a nagrada koju je u tako brojnoj i jakoj konkurenciji osvojio Žužić najbolja je potvrda visoke kvalitete njegovih proizvoda, posebice Krčkog pršuta koji, uz domaći ovčji sir, ekstradjevičansko maslinovo ulje, otočni med i nezaobilaznu vrbničku žlahtinu, postaje jednim od najprepoznatljivijih enogastronomskih simbola otoka Krka. 

U ruke iskusnog otočnog mesara i pršutara Vjekoslava Žužića iz Vrha ondje je naime prispjela nagrada »Šampiona kvalitete« kojom je njegov Krčki pršut ovjenčan u kategoriji nedimljenih pršuta. Krčki pršut, podsjetimo, odnedavno je kao prvi hrvatski proizvod zaštićen europskom oznakom geografskog podrijetla, a nagrade koje taj od ove godine i europski zaštićeni suhomesnati proizvod već godinama osvaja samo su potvrda onog što Boduli oduvijek znaju, a to je da je taj pršut, jednako kao i cijeli »zlatni otok«, u najmanju ruku – poseban. 

– Iako je i tijekom prijašnjih izdanja popularne istarske smotre od strane iskusnih ocjenjivača bila prepoznata zavidna kvaliteta Krčkog pršuta, nakon već dva osvojena srebra te čak tri bronce, ovo je prvo šampionsko priznanje koje sam sa svojim pršutom osvojio u Tinjanu, pohvalio nam se svojim najrecentnijim postignućem vrlo zadovoljni Žužić koji, osim kroz maloprodajnu mrežu, delicije izašle iz svog modernog proizvodno-prerađivačkog pogona predstavlja i promovira i kroz originalan ugostiteljsko-izložbeni kompleks u Vrhu, nazvan »Kuća krčkog pršuta«. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.