DVIJE IDEJE

Kavoljupci pozor: Naučite pripremati semifreddo ili puding od kave

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Za oba deserta potrebno je 4 do 5 sati za hlađenje, zato ih je najbolje pripremiti ujutro kako bi do ručka bili spremni za posluživanje



Kava je postala nezaobilazan dio života većine nas i rijetki bez nje mogu započeti dan. Osim kao napitak kava može biti i dio slastica od kojih je možda je najpoznatiji – tiramisu. No mi vam danas predlažemo dva prava ljetna deserta koja će zadovoljiti nepca i najzahtjevnijih ljubitelja kave.


Semifreddo od kave


Sastojci za 4 osobe: 60 ml kave, 4 žutanjaka, 80 g šećera, 350 ml slatkog vrhnja, 100 g sira mascarponePriprema: Šećer otopite u kavi i napravite sirup. Žumanjke umutite na pari i kad postanu kremasti u njih postepeno umiješajte kavu. Miješajte na pari dok ne dobijete kremu. Ohladite. Umutite lagani šlag od kojeg odvojite dvije žlice i tom količinom razrijedite mascarpone. Ostatak šlaga pomiješajte s kremom od kave i tek kada dobijete homogenu smjesu umiješajte mascarpone. Smjesom napunite posudice i stavite na 5 sati u zamrzivač. Deset minuta prije posluživanja izvadite iz zamrzivača. Po želji ih ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.


Puding od chije, kave i kakaa


Sastojci (za 2 osobe): 300 ml mlijeka, 100 ml hladne kave, 2-3 žlice meda ili šećera, 2 žlice kakaa, 8 žlica chia sjemenki Priprema: Pomiješati sve sastojke i puding razdijeliti u dvije zdjelice. Ostaviti da se rashladi i stisne u hladnjaku najmanje 4 sata ili još bolje preko noći. Prije posluživanja po želji ukrasiti šlagom i ribanom čokoladom.