Marmelade i džemovi

Još stignete pripremiti delicije za zimu: Donosimo nekoliko recepata za malo drugačiju zimnicu

Ana Braškić

Marmelada od mandarina / Foto iStock

Marmelada od mandarina / Foto iStock

Marmeladu ili džem možete pripremiti od jabuka, mandarina, ali i tikvi, a za ljubitelje mesa i sira preporučamo marmeladu od crvenog luka koja se poslužuje uz zrele i dimljene sireve, ali i mesna pečenja. Vašem omiljenom džemu od šljiva možete promijeniti okus dodavši mu đumbir. Tikvama je sezona tek počela pa probajte od njih napraviti marmeladu



Zimnica se obično priprema krajem kolovoza ili početkom rujna no još uvijek imate vremena pripremiti delicije u kojima ćete uživati tijekom zime. Marmeladu ili džem možete pripremiti od jabuka, mandarina, ali i tikvi, a za ljubitelje mesa i sira preporučamo marmeladu od crvenog luka koja se poslužuje uz zrele i dimljene sireve, ali i mesna pečenja. Vašem omiljenom džemu od šljiva možete promijeniti okus dodavši mu đumbir. Tikvama je sezona tek počela pa probajte od njih napraviti marmeladu.


Tom neobičnom marmeladom možete puniti krostate, muffine ili torte, a svoje ćete goste iznenaditi poslužite li ju uz tvrde ili pikantne sireve. Manadarine su tek stigle na naše tržnice pa ako u njima želite uživati i kasnije tijekom godine pripremite marmeladu. Njome možete puniti domaće kekse, kroasane, krostate ili palačinke. Ili ju jednostavno namažite na kruh s maslacem.


Marmelada od mandarina


Vrijeme pripreme 10 min




Vrijeme kuhanja 45 min


Sastojci za 850 g marmelade:


1 kg neprskanih mandarina


400 g šećera


Priprema: Staklenke i poklopce operite i stavite u pećnicu okrenute naopačke. Uključite pećnicu na 100 stupnjeva i neka staklenke stoje u pećnici sve do punjenja. Mandarine operite i skinite im vrh. U posudu stavite vodu i kad zakuha u nju ubacite mandarine. Kuhajte ih 5 do 6 minuta, ocijedite i posušite na čistoj krpi. Prepolovite mandarine i uklonite vrhom noža koštice, ukoliko ih ima. Mandarine ubacite u blender i usitnite. Pire stavite u lonac, dodajte šećer i na laganoj vatri kuhajte 45 minuta, pazeći da temperatura ne prelazi 108 stupnjeva. Još vrućom marmeladom punite jednako vruće staklenke, i ostavite 1 cm do ruba. Staklenke dobro zatvorite i okrenite naopačke. Kada se posve ohladi provjerite ako se napravio vakum. Spremite na suho i hladno mjesto, a prije konzumacije pustite da prođu 2 do 3 tjedna. Jednom otvorena ova marmelada treba se potrošiti u roku od 3 do 4 dana. Zato je najbolje koristiti male staklenke. Marmelada od mandarina trajat će oko 3 mjeseca na suhom i hladnom mjestu, a u hladjaku i dulje. Ako joj još želite poboljšati okus tijekom kuhanja u marmeladu ubacite štapić cimeta ili štapić vanilije čije ste sjemenke također ubacili u voćnu smjesu.


Marmelada od tikve


Vrijeme pripreme 10 minuta


Vrijeme kuhanja 60 minuta


Sastojci za 1 kg marmelade:


1 kg očišćenog mesa tikve (može sorta butternut)


40 ml soka limuna


korica 1 neprskanog limuna


muškatni oraščić


2 g štapića cimeta


350 g šećera


60 ml likera Amaretto (liker od badema)


Priprema: Očistite tikvu, uklonite joj koštice i opne te narežite na kocke. Ubacite u lonac, dodajte šećer, promiješajte i ostavite poklopljeno preko noći (najmanje 12 sati). Sljedećeg dana pripremite staklenke (pogledajte pod recept za Marmeladu od mandarina) i krenite s pripremom. U odstajalu smjesu tikvi i šećera dodati cimet, prstohvat muškatnog oraščića, sok limuna, koricu limuna i liker od badema. Kuhati sat vremena na laganoj vatri. Još vrućom marmeladom puniti vruće staklenke pritom pazeći da ostavite 1 cm slobodnog ruba. Dobro zatvorite staklenke, okrenite ih naopačke i pustite da se ohlade. Marmelada će na suhom, hladnom i tamnom mjestu potrajati oko tri mjeseca, a nakon otvaranja ju konzumirajte u roku od 3 do 4 dana.


Džem od šljiva i đumbira


Vrijeme pripreme 20 min


Vrijeme kuhanja 50 min


Sastojci za 1 kg džema:


1 kg šljiva


30 g korijena đumbira


750 g šećera


Priprema: Staklenke operite i okrenute naopačke stavite u pećnicu. Na 100 stupnjeva neka stoje sve dok se marmelada ne skuha. Šljive operite, prepolovite i uklonite im koštice. Zatim ih narežite na kockice i stavite u lonac, dodajte im šećer, promiješajte i zatim dodajte naribani đumbir. Povremeno miješajući kuhajte oko pola sata, a zatim pustite da smjesa dosegne temperaturu od 108 stupnjeva Celzijevih. Ako želite, još vruću smjesu možete propasirati, a odmah zatim njome puniti staklenke. Ako vam kožica ne smeta pasiranje možete preskočiti. Pazite da prilikom punjenja ostavite 1 cm do ruba, a u džemu ne bi smjelo biti balončića zraka. Ubacite otvorene teglice u pećnicu na 10 minuta. Poklopite i pustite da se do drugog dana hlade u pećnici. Na suhom, tamnom i hladnom mjestu džem će trajati tri mjeseca, u hladnjaku još i dulje.


Marmelada od crvene kapule


Vrijeme pripreme 15 minuta


Vrijeme kuhanja 30 minuta


Sastojci za 4 staklenke od 250 ml:


1 kg crvene kapule


list lovora


30 ml konjaka


200 g šećera


200 g šećera od šećerne trske


1 dcl bijelog vina


Priprema: Kapulu očistiti, oprati, posušiti i narezati na tanke ploške. U posudu stavite narezanu kapulu, obje vrste šećera, vino, list lovora i konjak. Dobro promiješati, posudu pokriti plastičnom folijom i pustite da odstoji 6 sati na suhom i hladnom mjestu i povremeno promiješajte. Nakon isteka pripremite staklenke. Iz smjese uklonite list lovora i stavite u lonac. Zakuhajte i smanjite vatru te kuhajte oko pola sata, trebali bi dobiti kompaktnu gustu marmeladu. Ako pola sata nije dovoljno kuhajte dok ne budete zadovoljni konzistencijom. Vrućom marmeladom punite staklenke, okrenite naopačke i ohladite. Čuvajte na suhom i hladnom mjestu. Ovako pripremljena marmelada trajat će oko tri mjeseca, a prije konzumacije pustite ju da stoji bar dva do 3 tjedna. Nakon otvaranja konzumirajte u roku od 3 do 4 dana.