Ukusni recepti

Još dva ljetna i brza recepta: Probajte Koraljkinu tjesteninu i Silvijino slatko

P. N.

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com



Donosimo još dva recepta naših čitateljica. Prvo smo nazvali “Koraljkina tjestenina s motarom”.


Koraljka Kos, dipl. ekonomistica iz Rijeke podijelila je s nama recept za tjesteninu s motarom i slanim inćunima. Na upit zašto baš to, odgovorila je:


– Ovo brzo i jednostavno jelo uvijek me oduševi u ljetnim mjesecima kada se ova ljekovita i samonikla biljka aromatičnog slankastog okusa može ubrati među stijenama diljem naše obale. Kad berem više volim brati listove koji su mekaniji i imaju blaži okus.




Sastojci


200 g tagliatella


Šaka motara


2 žlice maslinovog ulja


10 slanih inćuna


Papar


Parmezan


Priprema


U vodu u kojoj se kuha tjestenina ubaci se motar te se sve kuha nekih desetak minuta i ocijedi. Na maslinovom ulju se kratko poprže slani inćuni, ubaci režanj sitno sjeckanog ili zgnječenog čašnjaka, tjestenina s motarom i sve se dobro promiješa. Može se dodati papar i naribani parmezan i ovo zdravo jelo u kojem se isprepliće bogatstvo okusa spremno je za uživanje.


Vrijeme pripreme: 20 min


Silvijino voćno osvježenje


Silvija Debelić obožava voćne kolače, a zna i da su idealno slatko osvježenje za vruće ljetne dane.


– Volim ovaj kolač jer je relativno brzo gotov i ukusan. Idealno ga je raditi preko ljeta jer nije previše kaloričan i jer sadrži voće, a voće je izvor vitamina, kaže Silvija!


Sastojci


5 žlica šećera


1 l mlijeka


3 paketića pudinga od vanilije


Brašno


Jaje


Kompot od marelica (može i drugog voća)


Pecilni prašak


Šećer


Priprema


Biskvit: pomiješajte brašno, šećer, jaje, mlijeko i pecilni prašak. Dodajte kompot. Dobivenu smjesu stavite kuhati u pećnicu na 180 stupnjeva 30 minuta. Skuhajte kremu od pudinga. Izmiješajte, prelijte smjesu preko biskvita navlaženog sokom od kompota. Pustite da se ohladi i na kraju dodajte na kremu komade marelice. Vrijeme pripreme: 45 min