Nježan okus

Jesen stiže: Ispecite kruh s bučom

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Recept je jednostavan, a nježan okus jednako će se dobro slagati sa slanim i slatkim

Bundeve ili buče više nisu nepoznanica i našle su svoje mjesto za našim stolovima. Od njih se ne pripremaju samo juhe, već mogu biti i prilog, a mi vam donosimo recept za kruh s bučom. Recept je jednostavan, a nježan okus jednako će se dobro slagati sa slanim i slatkim.Sastojci za 6 osoba: 1 vrećica suhog kvasca, 500 g brašna, 400 g očišćene tikve (butternut ili hokaido), 5 g ječmenog slada ili meda, 20 maslinova ulja, 10 g soli, 15 g sjemenki bundeve, 1 dcl vode sobne temperature, 2 grančice ružmarina

Priprema: Očišćenu tikvu narezati na kocke. U lonac za kuhanje na pari staviti vodu i grančice ružmarina. Tikvu kuhati na pari, poklopljenu, oko pola sata. Mora biti dovoljno meka da ju možete pasirati u gnječilici za krumpir. U posudu staviti brašno, umiješajti suhi kvasac, a zatim dodati pasiranu tikvu i ječmeni slad. Izraditi tijesto dodajući malo-pomalo vodu. Ako radite s mikserom, tijesto treba miješati najmanje 10 minuta. Kada ste dobili kompaktno tijesto dodati sol i nastaviti mijesiti. Posljednje umijesiti ulje.


Oblikovati loptu i staviti da se diže najmanje 3 sata u posudi pokrivenoj plastičnom folijom. Premijesiti, staviti u posudu u kojoj ćete peći kruh i ostaviti da se diže još sat vremena. Prije pečenja tijesto premazati vodom i posuti bučinim sjemenkama. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Prvih 20 minuta pečenja neka u pećnici bude i posuda s vodom. Nakon isteka 20 minuta, izvaditi vodu i temperaturu smanjiti na 190 i peći još 35 minuta. Kruh je najbolje konzumirati istog dana, ali ga možete čuvati još tri dana u papirnatoj vrećici.