Ideja za ručak

Jesen je pred vratima, zašto za ručak ne bi pripremili Jesenske lazanje

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Za ovaj recept možete koristiti dvije najpopularnije vrste tikve – butternut ili hokaido. Obje će se jednako dobro uklopiti u jelo



Sastojci za 4 osobe: 200 g tjestenine lazanje, 50 g parmezana


Za kremu od tikve: 500 g butternut tikve, 4 dcl povrtnog temeljca, 1 poriluk, 30 g maslinovog ulja, sol, papar


Za umak: 460 g svježih i kvalitetnih kobasica, 100 ml bijelog vina, prstohvat sjemenki koromača, 1 grančica ružmarina, 50 ml povrtnog temeljca, sol, maslinovo ulje




Za umak bešamel: 500 ml mlakog mlijeka, 50 g brašna, 50 g maslaca, muškatni oraščić, sol


Za nadjev od gljiva: 500 g vrganja, 1 režanj češnjaka, 50 m povrtnog temeljca, 30 g maslinova ulja, sol, paparPriprema: Tikvu oguliti, narezati i ukloniti joj sjemenke i vlakna te narezati na kocke. 50 grama narezane tikve ostaviti po strani. Poriluk narezati na ploške i dinstati ma maslinovom ulju nekoliko minuta, dodati tikvu i ružmarin. Dinstati na srednje jakoj vatri povremeno podlijevajući povrtnim temeljcem. Kuhati 20-ak minuta ili dok tikva ne omekša. Kobasici ukloniti opnu pa meso aromatizirati sjemenkama koromača.

Meso kobasice dinstati na malo maslinova ulja, zatim podliti bijelim vinom, a kada alkohol ispari dodati onih 50 grama tikve što ste ostavili po strani. Kuhati 15 do 20 minuta podlijevajući povrtnim temeljcem. Dok se ragu kuha izmiksati tikvu dok ne dobijete kremu.


Očistiti gljive i narezati na ploške. Gljive dinstati na malo maslinova ulja s češnjakom u komadu i malo podliti s malo povrtnog temeljca. Na kraju pripremiti umak bešamel. Otopiti maslac, dodati brašno i kada požuti neprestano miješajući dodati mlako mlijeko. Kuhati dok se ne zgusne. Začiniti solju i muškatnim oraščićem.

Kada ste pripremili sve možete slagati lazanje. Na dno kalupa dimenzija 20X30 cm staviti malo umaka bešamel i kreme od tikve. Na to poslagati prvi red tjestenine, zatim ragu od kobasica i malo gljiva. Poškropiti kremom od tikve i bešamelom. Slagati redove dok se ne potroše svi sastojci. Završiti sa slojem bešamela. Posuti parmezanom i peći 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Posljednjih nekoliko minuta uključiti program grill kako bi lazanje dobile lijepu boju. Prije posluživanja ostaviti da stoji bar desetak minuta.