Domaće je domaće

Jede vam se junk food? Peciva za burger možete napraviti i sami

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Ako ste se već potrudili napraviti domaća peciva neka i pljeskavice budu vaših ruku djelo. Puniti ih možete i samo sa sirom, grilanim povrćem, a ukusna su i bez punjenja

Sastojci za 13 peciva: Za starter: 18 g mlakog mlijeka, 18 g mlake vode, 70 g brašna, 4 g maslaca, 4 g maslinova ulja, 2 g soli, 2 g ječmenog slada, 1 g suhog kvascaZa 13 peciva: 125 g mlakog mlijeka 125 g mlake vode 500 g brašma 25 g maslaca  25 g maslinova ulja  15 g ječmenog slada 10 g šećera  10 g soli 3 g suhog kvasca Za ukrašavanje: 1 jaje, sjemenke sezama, lana, suncokreta

Priprema: Prvo pripremite starter. U mlakom mlijeku otopiti kvasac, a u mlakoj vodi sol. U posudu staviti brašno, šećer, ječmeni slad, otopljeni kvasac i vodu sa soli. Dobro promiješati i zamijesti tijesto. Kada dobijete kompaktnu i glatku smjesu umijesiti maslac sobne temperature i ulje. Kada se sva masnoća upila staviti u posudu, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se diže 4 sata.


Nakon isteka vremena vrijeme je za pripremu tijesta. Postupak je isti kao za starter, samo ćete u ovo tijesto staviti 125 grama startera. Na kraju ponovo umijesiti omekšali maslac i maslinovo ulje. Kada se sva masnoća upije ostaviti tijesto da se odmara 15 do 20 minuta. nakon isteka vremena tijesto podijeliti na loptice (svaka otprilike 70 grama).


Oblikovati loptice i staviti na masni papir, pokrivene plastičnom folijom pustiti da se odmaraju još 10 minuta. Premazati ih uljem i posuti sjemenkama. Staviti da se dižu u pećnicu s upaljenim svjetlom sve dok ne udvostruče volumen. Peći 5 minuta na 200 stupnjeva u pećnici u koju ste stavili posudu s vodom.




Topla peciva puniti omiljenim nadjevom. Ako ste se već potrudili napraviti domaća peciva neka i pljeskavice budu vaših ruku djelo. Puniti ih možete i samo sa sirom, grilanim povrćem, a ukusna su i bez punjenja.