Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 2n
Sutra: 23° 25° 3
15. srpnja 2018.
Vikend jelo

Umjesto pizze za ručak ili večeru napravite slani kolač sa sirom i pancetom

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 16. veljača 2018. u 17:17 2018-02-16T17:17:00+01:00

Pečeni slani kolač poslužiti mlak. U zatvorenoj posudi čuvati dva do tri dana

Sastojci za 8 osoba: 135 g brašna, 75 g vode 1 žličica ječmenog slada 3 g suhog kvasca
Za tijesto: 400 g brašna, 150 g vode 120 g maslaca 75 g parmezana, 3 žutanjka, 5 g soli
Za punjenje: 100 g dimljenog sira, 140 g ementalera,  100 g pancete narezane na kockice, 2 listića kadulje
Za premaz: 1 jaje
Po želji: sjemenke maka

Priprema: Prvo pripremite starter. Kvasac otopiti u mlakoj vodi, dodati ječmeni slad (ili šećer) i dobro promiješati da se sav kvasac otopi. Tek tada dodati brašno i zamijesiti tijesto. Oblikovati lopticu i ostaviti pokriveno plastičnom folijom da se diže sat vremena u pećnici s upaljenim svjetlom.

U posudu staviti žutanjke, vodu, sol, parmezan i dobro promiješati. U starter dodati brašno i miješajući miserom postepeno uliti smjesu od jaja. Kada ste dobili kompaktnu smjesu postepeno dodavati omekšali maslac. Prebaciti na dasku i nastaviti mijesiti rukama dok ne dobijete kompaktno i glatko tijesto.

Ostaviti ga da se diže dva sata u pećnici s upaljenim svjetlom. Nakon isteka vremena tijesto razvaljati do debljine od pola centimetra. Namazati maslinovim uljem. Kadulju nasjeckati, pomiješati s pancetom i sirevima narezanim na kockice. Na tijesto položiti ementaler, povrh njega sir, pancetu i posuti kaduljom. Zarolati i staviti u namašćen kalup za kugluf. Pustiti da se diže joj desetak minuta. Peći 40 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni slani kolač poslužiti mlak. U zatvorenoj posudi čuvati dva do tri dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Iskoristite do 50% niže cijene
Nova ljetna Zaks kolekcija

Iskoristite do 50% niže cijene