Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 2
Sutra: 12° 12° 2
16. studenoga 2018.
Sezonski kolač

Jagode, maline i breskve - sve je to našlo mjesto u hrskavoj krostati

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2017. u 8:00 2017-07-15T08:00:00+02:00

Toplu krostatu možete poslužiti sa sladoledom od vanilije. Osim navedenog voća za ovaj recept možete koristiti i marelice, kupine ili borovnice

Vikendom imamo malo više vremena pa zašto ne bi ukućane razveselili ukusnom i hrskavom voćnom krostatom. Osim što lijepo izgleda u nju ide redom sezonsko voće - jagode, maline i breskve.

Sastojci za 8 osoba:
Tijesto: 150 g maslaca, 300 g brašna, 130 šećera u prahu, 3 žutanjka, prstohvat soli
Za punjenje: 500 g bresaka, 250 g jagoda, 200 g malina, 120 g demerara šećera, 30 g piškota; 1 jaje za premaz

Priprema: Brašno pomiješati sa šećerom u prahu i dodati im hladni maslac narezan na kockice. Izraditi mikserom i kada dobijete mrvičastu smjesu dodati žutanjke i zamijesiti. Tijesto oblikovati u kuglu i staviti u hladnjak na pola sata.
Dok se tijesto hladi oguliti breskve i narezati ih na kockice. Jagodama ukloniti zeleni dio i prepoloviti ih. U posudi pomiješati jagode, breskve i šećer i na kraju dodati maline. Voće kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta, a zatim prebaciti u drugu posudu i ohladiti.

Tijesto razvaljati i njime obložiti kalup promjera 24 centimetra. Ostatke ostaviti po strani za dekoraciju. Površinu tijesta izbosti vilicom i posuti razmrvljenim piškotima. Povrh rasporediti smjesu od voća. O preostalog tijesta napraviti trake i ukrasiti krostatu. Trake premazati razmućenim jajem i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 40-ak minuta. Kada je pečeno, ohladiti i poslužiti.
Toplu krostatu možete poslužiti sa sladoledom od vanilije. Osim navedenog voća za ovaj recept možete koristiti i marelice, kupine ili borovnice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka