Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. rujna 2019.
Ideja za ručak

Isti sastojci, dva jela: Piletina i gljive dobitna su kombinacija

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2018. u 11:29 2018-11-02T11:29:00+01:00

Pileća prsa dobar su izbor za brzi ručak, a vole društvo gljiva, možete birati hoćete li ih kombinirati sa šampinjonima ili vrganjima

Zamrzavanje nam dopušta da u jesenskom blagu uživamo i tijekom zime. Treba svakako imati na umu da zamrzavanju gljiva prethodi blanširanje te da će gljive zadržati prvotnu boju ako vodi dodate nekoliko kapi octa.

Piletina u umaku od gljiva

Sastojci:
400 g gljiva
1 luk
400 g piletine ili puretine
slatko vrhnje
150 g lako topivog sira
ulje, temeljac ili voda

Priprema:
Luk izdinstati na ulju, dodati sitno isjeckane gljive, pustiti da puste vodu, a nakon toga dodati malo temeljca ili vode i još kratko kuhati. U tavi na ulju ispržiti komadiće piletine ili puretine, začiniti ih, te kada je gotovo prebaciti u posudu s gljivama.

Dodati slatko vrhnje i lako topljiv sir narezan na komadiće. Miješati dok se sir ne otopi, dodatno začiniti i skinuti s vatre. Poslužiti uz rižu ili tjesteninu.

Foto Pixabay

Umak od gljiva s pilećim prsima

Sastojci:
200 g šampinjona
2 pileća prsa
50 g ljutike
2 režnja češnjaka
1 dl bijeloga vina
1 i 1/2 žlice brašna
1,5 dl pilećeg temeljca
2 žlice maslaca
2 žlice suncekretovog ulja
1 žličica timijana
ulje, soli i papar po želji

Priprema:
Ispeći pileća prsa začinjena solju i paprom na suncokretovom ulju, svaku stranu oko 5 minuta. Ostaviti meso sa strane i na istoj masnoći propirjati komadiće ljutike i šampinjone nasjeckane na ploške. Pirjati uz povremeno miješanje par minuta dok gljive ne potamne. U tavu dodati nasjeckani češnjak i pirjati još minutu.

Zatim uliti bijelo vino kako bi se zapečeni ostaci na dnu tave »odlijepili« i dobro sve promiješati da vino zavrije i ispari. Posoliti i popapriti, dodati brašno, promiješati i dodati pileći temeljac. Nekoliko minuta kuhati dok se sve ne zgusne. Na kraju maknuti s vatre i ubaciti timijan i maslac pa dobro promiješati. Servirati uz pečena pileća prsa i zelenu salatu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.