Ideja

Isprobajte ovaj neobičan recept: Hladna juha za vrući dan, gazpacho od lubenice

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ovu hladnu juhu koja spaja najbolje od ljetnog voća i povrća poslužite kao predjelo



Hladna juha, gazpacho tipična je za španjolsku kuhinju, a njen glavni sastojak je rajčica, koje sada ima u izobilju. U receptu koji smo za vas pronašli ona je stavljena u drugi plan, a glavnu ulogu odigrala je lubenica koje također u ovo doba godine ima u izobilju. Ovu hladnu juhu koja spaja najbolje od ljetnog voća i povrća poslužite kao predjelo.


Sastojci za 4 osobe: 1,2 kg lubenice, 300 g rajčica grapollo, 100 g crvene svježe paprike, 120 g luka srebrenca, 15 g vinskog octa, 25 g maslinova ulja, 60 g fino mljevenih badema, sol, papar; Za dekoraciju: 150 g svježeg kozjeg sira, 25 g slatkog vrhnja, 25 g badema u listićima, menta


Priprema: Lubenici ukloniti koru i nešto koštica, a „meso“ narezati na kocke (trebat će vam oko 450 g). Rajčice oprati, prerezati na pola, ukloniti im sjemenke i zatim narezati na komade. Paprike također oprati, ukloniti i sjemenke i unutrašnje opne te narezati na komade. Kapulu očistiti i također narezati na komade.Povrće i lubenicu ubaciti u multipraktik ili u posudu u kojoj ćete ga izraditi štapnim mikserom. Juhu po želji možete procijediti, a zatim začiniti octom, maslinovim uljem, solju i paprom te dodati bademovo brašno. Sve dobro promiješati i staviti na sat vremena u hladnjak. Prije posluživanja tostirati listiće badema. Slatko vrhnje pomiješati sa svježim kozjim sirom. Ohlađenu juhu podijeliti u zdjelice, ukrasiti sa žlicom kreme od sira i listićima badema i listićem mente.Umjesto fino mljevenih badema možete koristiti fino mljevene lješnjake, a ljubitelji ljutog u juhu mogu dodati par kapi tabasca.