Zdrava gomoljasta biljka

Isprobajte đumbir: Jedan od najzdravijih i najukusnijih začina na svijetu

Karolina Krikšić

Foto iStock

Foto iStock

Zbog učinka zagrijavanja organizma, čini se da je upravo zima idealno vrijeme za stjecanje ove nove zdrave navike, iako treba napomenuti da đumbir svakako treba isprobati i u ljetnim, osvježavajućim napicima



Đumbir se ubraja među najzdravije i najukusnije začine na svijetu. Osim što je sve prisutniji u kuhinjama (i kućnim ljekarnama) diljem svijeta, sve su brojniji i znanstveni dokazi o njegovom pozitivnom učinku na ljudsko zdravlje.



Izrazito učinkoviti kod niza zdravstvenih teškoća su i oblozi od đumbira. Preporučuju se kod akutnih ili kroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom te bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme. A za bolju cirkulaciju i prevenciju, najbolje je dan započeti trljanjem cijeloga tijela ručnikom prethodno umočenim u vruću đumbirovu vodu (dakako, ručnik je potrebno pažljivo i dobro iscijediti). Ovim načinom, izbacuju se otrovi iz tijela, ali i razgrađuje celulit.





Tako je dokazano da je ova gomoljasta biljka porijeklom iz Kine bogata gingerolom – sastojkom koji ima analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.


Naime, pokazalo se da đumbir ublažava bolove, potiče probavu, liječi artritis i reumu, smiruje razdražljivost, pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma, smanjuje upale, uništava patogene mikroorganizme, sprječava širenje stanica raka, pomaže kod alergija, ublažava mučnine i menstrualne bolove te pomaže kod gripe i prehlade, ali i glavobolje i migrene.



Đumbir se pokazao i pravim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma. Za to je svako jutro potrebno započeti s kuhanjem đumbirove vode koju je onda potrebno tijekom dana piti toplu (najmanje litru dnevno). Dakle, potrebno je u lonac staviti 1,5 l vode da zakuha, na laganoj vatri ostaviti da kuha 20 minuta te onda dodati 4-5 centimetara narezanog đumbirovog korijena. Vodu je zajedno s đumbirom najbolje preliti u termos bocu te tijekom dana vrući napitak piti u gutljajima.



Ovaj je univerzalni lijek moguće koristiti svjež, osušen, u prahu ili kao ulje (ekstrakt), a smatra se da je svježi đumbir djelotvorniji na površini organizma, dok je onaj u prahu energetski puno topliji i kao takav djelotvorniji za unutrašnjost organizma.


U tom smislu, svježi đumbir potiče perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje, čisti krv i tjelesne tekućine od otrova, a vrući čaj od svježeg đumbira može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva.


S druge strane, smatra se da je suhi đumbir djelotvorniji kod srčanih oboljenja, da čisti sluz i otrove iz pluća te da djeluje protuupalno kod artritisa.


Iako se napominje da nije preporučljivo đumbir u većim količinama konzumirati tijekom trudnoće, dokazano je da je on (u svježem obliku) izuzetno učinkovit kod ublažavanja mučnina – kako onih uzrokovanih vožnjom, tako i trudničkih, jutarnjih mučnina, ali i postoperativnih te onih što se pojavljuju nakon kemoterapija. Istraživanja su pak pokazala da je najdjelotvorniji baš kod jutarnjih mučnina te da je u tu svrhu dovoljno dnevno uzimati 1 do 1,5 grama đumbira.


Istraživanja su pokazala da je učinkovit i kod upale mišića, no nema trenutačan učinak, već je potrebno određeno vrijeme uzimati oko 2 grama đumbira dnevno.


Preljevi, marinade, kompoti


Đumbir bi trebao biti i omiljeni začin dijabetičarima. Naime, pokazalo se da smanjuje šećer u krvi, a u većim dozama i kolesterol.


Njegov moćan sastojak gingerol, učinkovit je kod sprečavanja širenja stanica raka i niza drugih podjednako ozbiljnih ili tek neugodnih bolesti. Zbog svega toga, treba razmisliti u uvođenju ove namirnice u svoju svakodnevicu. Budući da ga je (najbolje svježeg) poželjno koristiti pri pripremi i slanih i slatkih jela, to ne bi trebalo biti teško. Dakle, probajte ga dodati preljevima za salatu, marinadama, pirjanom povrću… Nekoliko ploški đumbira dodajte prilikom kuhanja kompota, naribajte ga u nadjeve ili ga u prahu koristite prilikom pečenja biskvita. Što se pak napitaka tiče, gotovo svakog će »popraviti«, a odličan je (i za zdravlje učinkovit) i sam – prokuhate li nekoliko komadića u vodi, dobit ćete čaj od đumbira.


Zbog učinka zagrijavanja organizma, čini se da je upravo zima idealno vrijeme za stjecanje ove nove zdrave navike, iako treba napomenuti da đumbir svakako treba isprobati i u ljetnim, osvježavajućim napicima.


Torta od jabuka i đumbira


Sastojci: 100 g šećera, 3 jaja (odvojiti žutanjke od bjelanjaka), 1 vrećica praška za pecivo, 1 štapić vanilije, 1 žličica cimeta, sol, 1 jabuka (oko 150 g), 10 g svježeg đumbira, 200 g brašna, 150 g maslaca, 40 g pinjola ili oguljenih badema; za dekoraciju: 2 jabuke (oko 300 g), žlica šećera, žličica cimeta, sok 1 limunaPriprema: Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, namastiti i pobrašniti kalup promjera 20 centimetara. Grožđice namočiti u toploj vodi, đumbir oguliti i naribati. Maslac sobne temperature pjenasto umiješati s polovicom šećera (slobodno koristite demerara šećer). Nastaviti miješati dodajući postepeno jedan po jedan žutanjak (nemojte dodati sljedeći dok prethodni nije posve umiješan). U smjesu zatim dodati đumbir, cimet, prstohvat soli i sjemenke vanilije. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i postepeno ručno miješajući dodati smjesi. Na kraju dodati grožđice i pinjole. U drugoj posudi bjelanjke pjenasto umutiti dodajući im postepeno preostali šećer. Snijeg od bjelanjaka polako umiješati u osnovnu smjesu. Jabuku koja ide u smjesu oguliti, nasjeckati i umiješati u smjesu. Jabuke koje će se koristiti za dekoraciju oguliti i narezati na ploškice i pokapati sokom limuna. Smjesu uliti u kalup, odozgo poslagati jabuke i posuti smjesom šećera i cimeta. Peći na 180 stupnjeva, oko 50 minuta. Drvenim štapićem provjerite ako je pečena.

Pljeskavica od tune s narančom i đumbirom


Ove zdrave pljeskavice poslužite uz sezonsku salatu ili neko kratko kuhano povrće. Sastojci za 4 osobe: 600 g svježe tune, korica jedne naranče (nešpricane), 15 g svježeg đumbira, sol, 4 listića svježe mente, 4 grančice svježeg kopra (može i sušeni), maslinovo ulje, žlica sjeckanog svježeg peršina Priprema: Svježu tunu usitnite nožem ili ako nemate vremena u multipraktiku. Tuni dodati naribani đumbir, sjeckani kopar, peršin, mentu i koricu naranče. Dobro promiješati i oblikovati pljeskavice debljine 1 centimetar. Svaku prije pečenja premazati uljem. Peći na vrućoj tavici minutu sa svake strane. Do posluživanja držati ih na toplom. Peći ih možete i u pećnici, položene na masni papir. Peku se na temperaturi od 180 stupnjeva 6 do 8 minuta. Na pola pečenja valja ih okrenuti. Umjesto tune može se koristiti i oslić ili palamida.

Sok od đumbira i naranče


Sastojci: 1 jabuka (nešpricana), 1 naranča (nešpricana), 2 cm đumbirova korijenaPriprema: Ukoliko imate voće iz ekološkog uzgoja jabuku operite i uklonite joj peteljku i koštice. Naranči uklonite vrh i dno i razrežite na četvrtine. Đumbir ogulite. Sve sastojke ubaciti u sokovnik i dobit ćete odličan osvježavajući sok. Ukoliko nemate voće iz eko uzgoja, tada ga ogulite. Dobit ćete sličan, ali malo blaži i slađi sok od onog s narančinom korom.