Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
22. veljače 2019.
Savršenstvo okusa

Isprobajte čuveni zeleni quiche sa slaninom i feta sirom prema receptu Davida Lebovitza

Foto: @daniela_niculi Instagram
Foto: @daniela_niculi Instagram
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2019. u 12:47 2019-01-22T12:47:00+01:00

Jednom kad ga isprobate, ovaj fantastičan quiche prema receptu jednog od najvećih kuhara današnjice sigurno ćete opet ponoviti

Jeste li znali da je lišće cikle jestivo i vrlo zdravo, okusa sličnom zelenom lisnatom povrću poput špinata ili blitve? Ako vam pak lišće cikle nije pri ruci, listovi špinata ili blitve bit će dostojna zamjena veličanstvenom quicheu Davida Lebovitza u kojem će uživati cijela obitelj.

Sastojci za tijesto:

1 ¼ šalice brašna (175 g)

½ žličice šećera

½ žličice soli

6 žlica (85 g) maslaca, ohlađenog i izrezanog na kockice

5 žlica (75 ml) hladne vode

Za nadjev:

1 šalica (100 g) slanine nasjeckane na deblje komade

2 crvena luka ili jedan bijeli, manji luk, nasjeckan

listovi cikle, špinata ili blitve

1 ¼ šalice /310 ml) mlijeka

5 većih jaja, sobne temperature

1 ½ žličice Dijon senfa

¼ žličice soli

¼ šalice (10 g) nasjeckanog svježeg vlasca

3 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog

100 g feta sira

naribani parmezan

mljevena crvena paprika

maslinovo ulje

sol

svježe mljeveni papar

Priprema tijesta:

1. U većoj zdjeli pomiješati brašno, šećer i sol. Dodati maslac i miksati na srednjoj brzini s nastavkom za tijesto dok komadići maslaca ne budu veličine graška. Dodati hladnu vodu i miksati dok se sastojci ne sjedine. Tijesto oblikovati u kuglu, obložiti plastičnom folijom i staviti na hlađenje barem 30 minuta (tijesto može stajati u hladnjaku do 3 dana).

2. Izvaditi tijesto iz hladnjaka i na pobrašnjenoj površini razvaljati u krug promjera 33 cm. Otresti višak brašna i prebaciti u kalup za tart promjera 27 cm. Oblikovati prema kalupu i maknuti višak, a zatim ohladiti tijesto.

Priprema nadjeva:

1. Zagrijati malo maslinovog ulja na tavi i dodati slaninu često miješajući (pripaziti da ne postane hrskava). Prebaciti u tanjur obložen papirnatim ručnikom.

2. Tavu očistiti od viška ulja i dodati nasjeckane stabljike lisnatog povrća. Začiniti solju i paprom i pirjati dok stabljike ne omekšaju dodavajući maslinovog ulja po potrebi. Dodati luk i pirjati minutu, a zatim dodati zelene listove, pokriti poklopcem i pirjati nekoliko minuta dok ne omekšaju. Ukloniti s vatre.

3. Za pripremu kreme, u zdjeli pjenjačom istući mlijeko, jaja, senf, sol, sjeckani vlasac i bosiljak te malo crvene paprike.

Pećnicu zagrijati na 180º C. Slaninu položiti na dno tijesta, dodati povrće i posuti razmrvljenim feta sirom te preliti kremom. Posuti naribanim parmezanom. Peći 20 do 25 minuta u plitkom kalupu ili 25 do 30 minuta u dubljem. Pustiti da se malo ohladi prije rezanja i serviranja.

goldstaubhand

Foto: @goldstaubhand Instagram

quiche, david lebovitz

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno