Savršenstvo okusa

Isprobajte čuveni zeleni quiche sa slaninom i feta sirom prema receptu Davida Lebovitza

P. N.

Foto: @daniela_niculi Instagram

Foto: @daniela_niculi Instagram

Jednom kad ga isprobate, ovaj fantastičan quiche prema receptu jednog od najvećih kuhara današnjice sigurno ćete opet ponoviti



Jeste li znali da je lišće cikle jestivo i vrlo zdravo, okusa sličnom zelenom lisnatom povrću poput špinata ili blitve? Ako vam pak lišće cikle nije pri ruci, listovi špinata ili blitve bit će dostojna zamjena veličanstvenom quicheu Davida Lebovitza u kojem će uživati cijela obitelj.


Sastojci za tijesto:


1 ¼ šalice brašna (175 g)


½ žličice šećera




½ žličice soli


6 žlica (85 g) maslaca, ohlađenog i izrezanog na kockice


5 žlica (75 ml) hladne vode


Za nadjev:


1 šalica (100 g) slanine nasjeckane na deblje komade


2 crvena luka ili jedan bijeli, manji luk, nasjeckan


listovi cikle, špinata ili blitve


1 ¼ šalice /310 ml) mlijeka


5 većih jaja, sobne temperature


1 ½ žličice Dijon senfa


¼ žličice soli


¼ šalice (10 g) nasjeckanog svježeg vlasca


3 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog


100 g feta sira


naribani parmezan


mljevena crvena paprika


maslinovo ulje


sol


svježe mljeveni papar


Priprema tijesta:


1. U većoj zdjeli pomiješati brašno, šećer i sol. Dodati maslac i miksati na srednjoj brzini s nastavkom za tijesto dok komadići maslaca ne budu veličine graška. Dodati hladnu vodu i miksati dok se sastojci ne sjedine. Tijesto oblikovati u kuglu, obložiti plastičnom folijom i staviti na hlađenje barem 30 minuta (tijesto može stajati u hladnjaku do 3 dana).


2. Izvaditi tijesto iz hladnjaka i na pobrašnjenoj površini razvaljati u krug promjera 33 cm. Otresti višak brašna i prebaciti u kalup za tart promjera 27 cm. Oblikovati prema kalupu i maknuti višak, a zatim ohladiti tijesto.


Priprema nadjeva:


1. Zagrijati malo maslinovog ulja na tavi i dodati slaninu često miješajući (pripaziti da ne postane hrskava). Prebaciti u tanjur obložen papirnatim ručnikom.


2. Tavu očistiti od viška ulja i dodati nasjeckane stabljike lisnatog povrća. Začiniti solju i paprom i pirjati dok stabljike ne omekšaju dodavajući maslinovog ulja po potrebi. Dodati luk i pirjati minutu, a zatim dodati zelene listove, pokriti poklopcem i pirjati nekoliko minuta dok ne omekšaju. Ukloniti s vatre.


3. Za pripremu kreme, u zdjeli pjenjačom istući mlijeko, jaja, senf, sol, sjeckani vlasac i bosiljak te malo crvene paprike.


Pećnicu zagrijati na 180º C. Slaninu položiti na dno tijesta, dodati povrće i posuti razmrvljenim feta sirom te preliti kremom. Posuti naribanim parmezanom. Peći 20 do 25 minuta u plitkom kalupu ili 25 do 30 minuta u dubljem. Pustiti da se malo ohladi prije rezanja i serviranja.



Foto: @goldstaubhand Instagram


quiche, david lebovitz