Ideja za ručak

Inspiracija iz Indije: Piletina s kozicama u umaku od curryja i basmati rižom

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Grčki jogurt dat će ovom jelu kremastu strukturu i ublažit će okus curryja



Piletina u kombinaciji s morskim plodovima nije ništa neuobičajeno, pogotovo ako je riječ o jelima iz indijske ili španjolske kuhinje. Danas predlažemo recept u kojem je piletina spojena s kozicama i začinjena tipičnim indijskim začinom – curryjem. Kremastu teksturu jelu daje grčki jogurt.


Sastojci za 4 osobe: 600 g pilećih prsa, 350 g repova kozica, 2 žlice curryja, 60 g maslinova ulja, 1 kapula, 2 stabljike celera, 2 mrkve, 200 g grčkog jogurta, sol, topla voda


Za prilog: 240 g basmati riže, pola kapule, 8 klinčića, 40 g maslinova ulja, sol, 600 g tople vode




Priprema: Pileća prsa očistiti od žilica i narezati na kocke. Očistite repove kozica te ih do trenutka korištenja držite u hladnjaku. Kapulu sitno nasjeckati, mrkvu naribati, a celer narezati na što manje komade. U dubljoj posudi (može i wok) na ulju dinstati povrće. Kada omekša dodati piletinu, zapeći sve komade sa svih strana, posoliti i zatim dodati curry. Podliti kutljačom tople vode i kuhati desetak minuta.


Sada je vrijeme za pripremu riže. U polovicu kapule utisnuti klinčiće. Kapulu staviti u zdjelu na malo ulja i zapržiti sa svih strana. Zatim dodajte basmati rižu. Dodati toplu vodu i soli po želji. Kuhati bez previše miješanja. Po potrebi dolijte još tople vode. Valja se vratiti umaku. Kada je piletina omekšala, ubaciti kozice i kuhati oko 2 minute. Povremeno promiješati. Na kraju umiješati grčki jogurt. Kada se sljubio sa svim sastojcima kušajte umak, po potrebi dosolite i poslužite.