Slatko iz staklenke

Imate višak sočnih bresaka? Napravite džem i u njemu uživajte u ostatku godine

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Džem valja čuvati na suhom i hladnom mjestu ili u nedostaku smočnice, u hladnjaku



Sočne breskve kojih sada ima u izobilju valjalo bi pohraniti i za zimu. Najbolji način za to je džem kojim ćete onda puniti kekse, torte ili ga jednostavno namazati na kruh.


Sastojci za 600 g džema (oko tri male teglice): 1 kg bresaka, 250 g šećera, 50 g soka od limuna


Priprema: Za ovaj recept trebaju vam zrele breskve, najbolje iz eko uzgoja. Ako znate porijeklo voća tada nije neophodno ukloniti koru, u suprotnom voćke oprati, osušiti, oguliti i ukloniti im košticu. Narezati na komade promjera 2 centimetra, staviti u posudu, dodati šećer i sok od limuna, dobro promiješati i ostaviti 7 do 12 sati u hladnjaku.




Nakon isteka vremena posudu staviti na vatru. Kada voće zakuha, ukloniti pjenicu koja se stvorila, smanjiti vatru i kuhati oko 40 minuta. Dok se džem kuha pasterizirati staklenke i poklopce (oprane staklenke staviti u pećnicu na pola sata na temperaturu od 100 stupnjeva). Gotovim džemom puniti staklenke (pustiti 1 cm od ruba).


Vratiti kratko u pećnicu, zatim staviti poklopac, zatvoriti i pustiti da se hladi u pećnici. Čuvati na suhom i hladnom mjestu ili u nedostaku smočnice u hladnjaku.