Okusi djetinjstva

Imamo recept za fantastične knedle sa šljivama koje uvijek uspijevaju

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Pripremite neodoljivu poslasticu u kojoj će uživati cijela obitelj 



Mmm… knedle sa šljivama, taj stari recept koji nas vraća u najljepše dane djetinjstva. Posljednje dane ljeta iskoristite za pripremu ove neodoljive poslastice u kojoj će uživati i veliki i mali.


Sastojci:


Za knedle:


500 g krumpira




1 jaje


1 žlica otopljenog maslaca


¼ žličice soli


1 šalica višenamjenskog brašna


20- ak plavih šljiva


Za mrvice:


150 g krušnih mrvica


2 žlice maslaca


2/3 šalice (135 g) šećera


½ žličice cimeta


Priprema:


1. Krumpir skuhajte u kori i malo rashladite prije guljenja.


2. U međuvremenu, na maslacu kratko popržite krušne mrvice dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Maknite s vatre i rashladite, a zatim umiješajte šećer i cimet.


3. Krumpire propasirajte u glatki pire. Dodajte sol, jaje, otopljeni maslac i brašno i mijesite dok se sastojci ne sjedine.


4. Šljive prstima lagano prepolovite, tek toliko da uspijete izvaditi koštice. Stavite sa strane.


4. Na pobrašnjenoj površini žlicom odvajajte tijesto, lagano ga pritisnite, dodajte šljivu i zamotajte tijesto pritiskajući prstima.


5. Knedle kuhajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu, a zatim ih kuhajte još 10- ak minuta. Knedle ocijedite i uvaljajte u smjesu s krušnim mrvicama.