Kralj šume

Ideje za ručak: Donosimo nekoliko sjajnih recepata za jela od vrganja

Slavica Kleva

Foto iStock

Foto iStock



Sezona je vrganja, a mi vam donosimo nekoliko sjajnih recepata.


Rižoto od vrganja


Sastojci: 1 luk, 1 poriluk, manji korijen celera, 1 režanj češnjaka, maslinovo ulje, 300 g riže, 120 ml vermoutha, pola litre pilećeg ili povrtnog temeljca, 500 g vrganja, 150 g pancete, malo majčine dušice, žličica soka od limuna, 25 g maslaca, šaka poprženih pinjola ili bučinih sjemenki (može i oboje), malo parmezana, svježi peršin


Priprema: Luk, poriluk i celer sitno nasjeckajte ili usitnite u blenderu pa zažutiti na malo maslinova ulja. Kad je luk poprimio boju, dodajte rižu i miješajte tako da riža postane pomalo staklasta i da upije ulje i okolne arome. Potom podliti vermouthom i miješati dok alkohol ne ispari. Tek tada podliti temeljcem, dodavati ga postepeno, ne odjednom i često miješati da rižoto bude kremast. Dodajte pola vrganja u rižoto. U međuvremenu kockice pancete prepržiti tako da budu hrskave i izvadite ih na tanjur. Na tu masnoću stavite preostalu polovicu gljiva pa im dodajte protisnuti češnjak, majčinu dušicu, limun i malo soli i papra. Pržite ih dok ne puste sok pa ih ostavite po strani. Stalno miješati rižot i podlijevati sve dok riža ne bude al dente i potom umiješati maslac, dodati pancetu i preostale gljive. Posoliti i popariti po potrebi. Prije posluživanja posuti pinjolima i bučinim sjemenkama, peršinom i malo parmezana.


Vrganji na putru i ravioli s vrganjima




Kako je vrijeme od vrganja, pripremljeni na putru ili vrganji s raviolima poslastica su u Villi Plasa u Zalukima. Vlasnika OPG-a Velimira Perčića zamolili smo da nam ukratko kaže kako pripremiti raviole s vrganjima za koje je u kuhinji najodgovornija njegova supruga Vesna Perčić s »pomagačima« Gordanom Sveško i Franjom Vardićem.


– Svježi vrganj treba narezati na listiće, fete, a u tavi zagrijati putar. Narezani vrganj s obje strane zažutiti, na kraju tek posoliti s grubom solju i svježim paprom i poslastica je spremna za posluženje, u jednom dahu nam je ispričao Velimir Perčić.


– Na maslinovom ulju u tavi prepržiti svježe narezane vrganje, dinstati ih i dodati nasjeckanog češnjaka pa podlijevati postepeno povrtnim temeljcem. Kad je vrganj gotov, maknuti tavu s peći i pripremiti raviole, otkrila nam je Vesna Perčić.


– Od deset jaja, kilograma brašna, pola bijelog i pola oštrog, s 15 dkg masnoće, može putar i malo maslinovog ulja s prstohvatom soli, zamijesiti tijesto. Sat vremena neka tijesto odmori, veli nam nadalje glavna u kuhinji Vesna Perčić. Tek nakon što je tijesto »počinulo«, razvaljat ćemo ga na debljinu dva milimetra. Posebno ćemo pripremiti smjesu od jednog žumanjca, malo skute i malo parmezana i potom stavljati na donju polovinu tijesta, na udaljenosti od tri centimetra jer će nam svaki raviol biti velik 2,5 x 2,5 centimetra. Smjese ide vrlo malo na donji dio tijesta, objašnjava gospođa Vesna jer će inače »isplivati« iz raviola.


Donju polovicu tijesta s nadjevom poklopiti drugim dijelom tijesta i rezati. Skuhati i preliti s već pripremljenim umakom od vrganja i još jednom sve dobro »protresti« u tavi. Delicija je prvoklasna.


Juha od gljiva


Sastojci: 200 do 300 grama gljiva (šampinjoni, vrganji ili bukovače), može i kombinacija, 1 glavica crvenog luka, voda, sol, papar, žlica maslinovog ulja


Priprema: Na žlicu maslinovog ulja staviti sjeckani luk, kada poprimi boju dodati gljive. Kada gljive puste vodu i malo se proprže, dodati vodu. Tada dodati sol, papar i muškatni oraščić po želji i kuhati oko pola sata. Kada su gljive kuhane, izmiksati štapnim mikserom. Potom juhu vratiti na vatru, ako je potrebno dodati vode i po želji dva dcl vrhnja za kuhanje. Želite li gušću juhu, a ne želite miksati komadiće gljiva, dodati žlicu do dvije škrobnog brašna.


Tikvice punjene gljivama


Sastojci: tri tikvice, 300 grama šampinjona, dvije glavice crvenog luka, 1 do 2 mrkve, 100 g riže, 1 dcl ulja, začinsko bilje, 2 srednja krumpira, sol, papar, crvena mljevena paprika po ukusu


Priprema: Tikvice očistiti, prepoloviti i isprazniti unutrašnji dio koji sadrži sjemenke. Krumpir očistiti i odrezati određen broj kolutića da se tikvice poklope nakon punjenja. Crveni luk, gljive, mrkvu i ostatak krumpira isjeckati na željenu veličinu i propržiti na ulju 6 do 7 minuta, zatim dodati rižu, začinsko bilje i ostale začine po želji, promiješati da se ujednači i dobivenom masom puniti tikvice, složiti u vatrostalnu posudu i preliti s pola litre vode. Peći na 200 stupnjeva dok tikvice ne omekšaju, ne više od pola sata.