Sezonski recept

Ideja za jeftin ručak: Punjene i pečene tikvice

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Umjesto paprika puniti možete tikvice koje su sada u punoj sezoni. Ako nemate okrugle tivice poslužit će i one duguljaste



Povrća ima u izobilju, tikvice, rajčice i paprike sada imaju najbolji okus i miris i stoga ih pripremajte i konzumirajte čim više.


Sastojci za 4 osobe: 4 okrugle tikvice (svaka oko 250 grama), 100 g mljevene svinjetine, 100 g kobasice od svinjetine, 1 jaje, 30 g parmezana, 1 žlica peršina, papar, sol, 20 g sredine kruha, 1 žlica maslinova ulja


Priprema: Ako nemate okrugle tivice poslužit će i one duguljaste. Tikvice oprati, ako imate okrugle odrežite im »poklopac«, a u slučaju duguljastih prerežite in na pola. Tikvice pažljivo izdubiti te posoliti. Zatim ih naopačke stavite na papirnatu salvetu kako bi pustile višak vode. »Meso« koje ste izdubili sitno nasjeckati.




Za to vrijeme pripremite nadjev. U posudu ubaciti mljeveno meso i kobasicu kojoj ste uklonili kožu, dodati parmezan, nasjeckano »meso« tikvica, lagano razmućeno jaje i mrvice od sredinu kruha. Pomiješati, dodati peršin, sol i papar.


Namastiti pleh u kojem ćete peći tikvice. Tikvice puniti smjesom, ako imate okrugle tikvice tada stavite natrag »poklopac«, a u slučaju duguljastih puniti obje polovice i peći u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva sat vremena. Poslužiti tople.