LAGANI OBROCI

Hladne juhe za vruće dane: Naučite pripremati Gazpacho i juhu od cikle

Slavica Kleva

Foto Istock

Foto Istock

I sama pomisao na vrelu juhu u kuhinji na visokim temperaturama ne budi ugodnu emociju. I zato provirimo u svijet hladnih juha koje će biti odličan izbor za dugo toplo ljeto



Osim što su zdrave i niskokalorične te otklanjaju glad, hladne juhe osvježavaju, a pritom su jednostavne za pripremu.


Hladna juha od cikle


Sastojci za 4 osobe: 4 do 5 komada kuhane cikle, 2-3 svježa krastavca, nekoliko stabljiki mladog luka, 2 kuhana jaja, 800 ml jogurta, 200 gr kiselog vrhnja, 200 ml vode, sol, papar, šećer, nasjeckani peršin


Priprema: Krastavce oguliti, ukloniti im sjemenke i narezati na kockice. Mladi luk nasjeckati, a jaja narezati na ploške. U posudi pomiješati jogurt, vrhnje i vodu, dodati kuhanu ciklu narezanu na kockice i usitniti blenderom. Juhu ohladiti i podijeliti u zdjelice. Posuti kockicama krastavca, mladim lukom i ukrasiti jajima narezanim na ploške.





Gazpacho


Jedna od najpoznatijih i najukusnijih hladnih juha je gazpacho, tradicionalna španjolska hladna juha od svježeg povrća za čiju pripremu ne treba paliti štednjak. Gazpacho ne mora biti samo juha, može biti i lagani ljetni obrok za osvježenje i okrijepu, a poslužuje se uz kockice kruha, s naribanim češnjakom preprženim na maslinovu ulju, a po želji se može dodati prepečena slanina i tvrdo kuhana jaja.


Sastojci: 3 srednje rajčice, 1 srednji krastavac, 1 veća paprika, 1 manji luk, 2 češnja češnjaka, 1 dcl maslinovog ulja, sok od pola limuna, 1 žlica aceta balsamica, sol, papar, 5-6 listova svježeg bosiljka


Priprema: Ukoliko rajčici treba odstraniti koricu, tada s donje strane u sredini zarezati u obliku slova X i staviti je u vrelu vodu minutu-dvije, a odmah potom u ledenu vodu na isto vrijeme. Korica će se lako oguliti. Odvojiti jednu rajčicu, a preostale, kao i papriku i krastavce nasjeckati na jednake manje komade. Nasjeckati češnjak. Staviti u dublju zdjelu, a pripremljeno povrće posoliti, popapriti i izmiješati te pustiti da malo odstoji. Odvojenu rajčicu narezati na komade i staviti u blender, dodati maslinovo ulje, limunov sok i aceto. Sve dobro miksati. Dobit će se gusta narančasta tekućina koju se ulije u posudu u kojoj je isjeckano povrće. Sve dobro izmiješati, a 2/3 smjese smiksati da bi se postigla fina i kremasta tekućina. Potom tekućinu vratiti nasjeckanom povrću i sve izmiješati. Ako u gazpachu želite više cijelih komadića povrća, odvojite manju količinu za miksanje. Gazpacho se jede hladan, pa u hladnjaku mora biti bar pola sata.