Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
26. ožujka 2019.
Predstavljena nova berba

EN PRIMEUR MALVAZIJA I ŽLAHTINA Izvoz vina porastao velikih 22 posto

foto: Edi Prodan
foto: Edi Prodan
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2019. u 22:04 2019-02-11T22:04:01+01:00

Kako se malvazje i žlahtine u golemom postotku konzumiraju upravo kao jednogodišnja vina, događanje u Esplanadi bio je odličan uvid u njihovu kvalitetu. Golemi broj ljudi iz vinskog bussinesa koji se okupio u Esplanadi pokazao je kolika je popularnost vina iz Istre i s Kvarnera koji prema novom Zakonu o vinima pripadaju istoj regiji.

Više od šezdeset proizvođača malvazija, dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske i žlahtine, predstavili su novu berbu na osmom En Primeuru koji je večeras završio u zagrebačkom hotelu Esplanade. Manifestaciju su organizirali Hrvatska gospodarska komora i Udruga Vinistra.

– Rast ugleda naših vina iskazan je i u činjenici da je izvoz u segmentu vina više cjenovne kategorije – pjenušaca i vina u bocama u 2018. godini, u odnosu na godinu prije, porastao je za više od 22 posto. Budući da je upravo malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će i vina dati svoj doprinos jačanju turističke ponude te identitetu Hrvatske. Često govorimo kako treba brendirati Hrvatsku kao vinsku zemlju, i produljiti turističku sezonu, u čemu upravo Istra može poslužiti kao uzor, naglasio je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.

Sam En Primeur je zapravo prvo upoznavanje stručne javnosti s vinima berbe 2018. godine. Kako se malvazje i žlahtine u golemom postotku konzumiraju upravo kao jednogodišnja vina, događanje u Esplanadi bio je odličan uvid u njihovu kvalitetu. Golemi broj ljudi iz vinskog bussinesa koji se okupio u Esplanadi pokazao je kolika je popularnost vina iz Istre i s Kvarnera koji prema novom Zakonu o vinima pripadaju istoj regiji.

– Nova berba je dala vina velikoga potencijala i visoke kvalitete. Ocijenio bih je kao vrlo dobru do odličnu, izdašniju što se količine tiče te meteorološki povoljnu, stoga na En Primeuru imamo priliku kušati tipične malvazije s izraženom voćnošću i svježinom te punim tijelom. K tome, najveći broj vinara na ovoj manifestaciji ikad potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija, prvi put organizirana još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka