Na žlicu

Dvije ideje za ukusne juhe čije su glavne zvijezde šampinjoni i vrganji

Slavica Kleva

Foto Istock

Foto Istock

Po želji, kiselo vrhnje razmutiti u malo juhe te dodati ostatku



Ako niste vješti s gljivama, branje prepustite znalcima i uputite se na tržnicu jer jesen bez okusa gljiva nije potpuna. Donosimo dva recepta za ukusne juhe kojima ćete se zagrijati u ove jesenske dane.


Juha od šampinjona


Sastojci: 300 g šampinjona, 1 glavica luka, 1/2 l vode ili povrtnog temeljca, sol papar, začini po želji, vrhnje za kuhanje, 1 žličica maslaca


Priprema: Šampinjone pažljivo obrisati vlažnom krpom, očistiti ih i izrezati na ploške. Na maslinovom ulju »zažutiti« luk, dodati šampinjone i pustiti da se prvo dinstaju sami u svojoj tekućini, a zatim dodati oko pola litre vode ili temeljca. Začiniti solju, paprom. Kad su kuhani, odliti veći dio tekućine, ali ju sačuvati, a gljive usitniti štapnim mikserom.




Vratiti na vatru, dodati tekućinu do željene količine, zatim vrhnje za kuhanje. Kratko zakuhati i začiniti. Prilikom posluživanja dodati tostirane kockice kruha, narezati fetu kruha na sitne kockice, staviti ga u tavu pa uz malo soli i listiće putra miješati dok se ne tostiraju.


Foto Istock


Foto Istock



Juha od vrganja


Sastojci:  350 g svježih ili 30 grama sušenih vrganja, 1 veći krumpir, 1 veća mrkva, 2 glavice luka, 1 žlica senfa, 1 žlica sjeckanog lista celera, 1 list lovora, 1 žličica papra (po želji), 1 žlica sjeckanog lista peršina, vegete po želji (žličica), soli, do 100 g pancete, žlica masti ili maslinova ulja, 1 l mesnog temeljca, tri žlice kiselog vrhnja


Priprema:  Pancetu narezati na kockice, svježe vrganje narezati na ploške ili suhe vrganje narezati na listiće i par sati ih namakati u 2 dl mlake vode (vodu sačuvati).  Pancetu propržiti na laganoj vatri pa masnoću ocijediti, a prepečene kockice premjestiti u drugu posudu. Dodati žlicu masti ili 2-3 žlice maslinovog ulja i prepečene kockice pancete, sitno rezanu kapulu, mrkvu narezanu na tanke ploškice i sve zajedno dinstati dok kapula ne požuti, a mrkva omekša.

Potom ubaciti svježe vrganje, promiješati par minuta i podliti temeljcem tako da gljive u temeljac budu uronjene dva centimetra. Dodati sve začine, celer, krumpir i kuhati 20 minuta. Izvaditi krumpir, izgnječiti ga u pire i pomiješajti s 3 dl temeljca te vratiti u posudu s gljivama.


Po želji, kiselo vrhnje razmutiti u malo juhe te dodati ostatku juhe. Na kraju dodati sjeckani peršin.