Desert

Drobljenac s kruškama: Meka podloga, sredina bogata voćem i hrskav zadnji sloj

P. N.

Ovaj kolač možete poslužiti s kremom od vanilije ili kuglicom sladoleda



Još jedna ideja kako iskoristiti sočne kruške, voće koje je upravo u svojoj sezoni.


Sastojici za pleh dimenzija 20×30: Donji sloj: 170 g smeđeg šećera, 200 g glatkog brašna, vrećica praška za pecivo, 170 g omekšalog maslaca, 3 cijela jaja plus 1 žutanjak, 1 vrećica vanilin šećera, prstohvat soli; Voćni sloj: 200 g krušaka, sok 1 limuna, 170 g šumskog voća; Drobljeni sloj: 75 g brašna, 75 g bademovog brašna, 75 g šećera, 75 g ohlađenog maslaca, 2 prstohvata soli, korica 1 neprskanog limuna. Priprema: Operite i osušite šumsko voće. Kruške ogulite, prepolovite, očistite sredinu i narežite na tanke ploške te prelijte sokom od limuna kako ne bi potamnile. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak. Krenite s pripremom donjeg dijela tijesta. Omekšali maslac pjenasto umiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Neprestano miješajući dodajte jedno po jedno jaje i na kraju žutanjak. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prstohvatom soli i postepeno dodjate u smjesu miješajući kuhačom. Kalup obložite masnim papirom i pomažući se žlicom rasporedite po njemu smjesu. Na nju rasporedite kruške, a na njih šumsko voće.

Stavite ponovo na hladno i pripremite drobljenac. U posudu stavite na kockice narezan dobro ohlađeni maslac, šećer, brašno, brašno od badema (možete koristiti i sitno mljevene bademe ili kokosovo brašno), dva prstohvata soli i koricu limuna. Radite brzo kako bi dobili smjesu mrvičaste strukture. Mrvicama posipajte voće i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva na sat vremena.