Foto iStock
Nekad davno korizmeni jelovnik bio je uistinu skroman i zdrav, potrošene zalihe hrane u zimskom razdoblju poklopile bi se s korizmenim razdobljem posta
Do uskrsne blagdanske trpeze dijeli nas punih šest tjedana, vrijeme u kojem se većina nas odriče nečeg omiljenog što se nalazi na svakodnevnom jelovniku, čokolade, slatkiša, alkohola, mesnih prerađevina, zasitnih sendviča, majoneze, jake hrane. Vrijeme korizme koristi se kao vrijeme idealno za laganu prehranu, najpogodniji trenutak za skidanje viška kilograma nagomilanih tijekom zime koja, ruku na srce, baš i nije pokazala zube, ali to mnoge nije spriječilo za posezanjem kalorične hrane.
Nekad davno korizmeni jelovnik bio je uistinu skroman i zdrav, potrošene zalihe hrane u zimskom razdoblju poklopile bi se s korizmenim razdobljem posta. Ponestajalo bi mesa i peradi, tek brašna, kupusa i graha još bi bilo na zalihama.
U stara vremena kuhao se grah, kupus začinjen tučenim i kuhanim bundevinim sjemenkama, tarana, kaše, leća, palenta s mlijekom, zlevanke, krumpir kuhan i pečen, kukuruz, luk, rotkva, suho i svježe voće.
Samo nedjeljom bila su dopuštena jaja, sir, maslo, mlijeko, skorup, kolač s mlijekom i jajima, suhi sir i slična jela jer se u korizmi postilo i od tih namirnica. Za današnji tempo života, kada svašta »trpamo« u organizam, barem jedno vrijeme, u korizmi, treba predahnuti od teške hrane bogate ne samo masnoćom, nego aditivima i konzervansima i okrenuti se lakšim obrocima.
Donosimo nekoliko recepata za koje nisu potrebne velike kulinarske vještine.
Obična zlevanka
Sastojci: 1 jaje, 2-3 dl mlijeka, 150 g pšeničnog brašna, oštro ili glatko, 2 žličice meda ili 3 žličice šećera, žličica soli, 1 jogurt (može 1 dl mlijeka), vanilin šećer, a može i bez njega, 125 grama bijelog kravljeg sira, nekoliko žlica kiselog vrhnja
Priprema: Pjenjačom izlupati jaje, dodati naizmjence brašno, mlijeko, jogurt, sir (možete koristiti i kiselo vrhnje), med, sol i pecilni prašak. Gotova smjesa bi trebala biti samo malo gušća od one za palačinke. Smjesu izliti u namašćen i pobrašnjen kalup, poravnati te žlicom »pokapati« kiselim vrhnjem. Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta dok zlevanka ne postane zlatno žuta. Pečenu zlevanku po želji posuti šećerom, narezati na kvadrate i poslužiti.
Zlevanka je najbolja topla, no poslužit će i kao hladan međuobrok. Umjesto vrhnja na zlevanku možete staviti svježi sir, naribanu jabuku, pekmez ili višnje iz kompota.
Gregada, ribarska spiza, juha i glavno jelo u jednom
Premda za pripremu dobre gregadu treba dobre bijele ribe kao što su škarpina, lubin ili grdobina, izvrsna je i ona pripremljena od svima dostupnijeg oslića.
Sastojci: 1 kg krumpira, 1 kg oslića, 1 vezica peršina, malo ružmarina, sol i svježe mljeveni papar, 1-2 dcl bjelog vina, sok od jedne kriške limuna, oko pola litre riblje juhe, 2 dcl maslinova ulja, vrlo malo hladne vode, 4-5 režnja češnjaka, 1 kapula
Priprema: Cijele osliće, mogu biti i smrznuti, očistiti i narezati na komade debele 2 do 3 prsta. Možete ostaviti i glave, bit će bolji okus. Kapulu uz pomoć ribeža narezati na sitne tanke krugove pa malo posoliti i zažutiti na maslinovu ulju uz dodatak češnjaka.
Izrezati ploške krumpira na debljinu 2 cm. Na kapulu naizmjenice slagati komade ribe i krumpira, začiniti i podliti s 1 dcl, najviše 2 dcl vina i malo hladne vode s maslinovim uljem na kraju. Dodati riblje juhe toliko da pokrije krumpir i ribu.
Kuhati poklopljeno oko 20 minuta na jakoj vatri. Na kraju dodati maslinovo ulje. Gregada se kao i brudet ne miješa već se zdjela povremeno protrese. Nakon 20 minuta maknuti poklopac, dodati peršin i kratko prokuhati na umjerenoj vatri dok krumpir ne omekša.
Gregada se može napraviti i od smrznutih filea oslića uz dodatak i drugih vrsta smrznute bijele ribe.
Heljdina salata za dvije osobe
Salata od heljde jedan je od recepata koji se priprema u korizmenom razdoblju
Sastojci: 1 čajna šalica suhe heljde, 2 cijela poriluka, 5 dkg cijelih oraha, klinčići, cvjetići vrijeska, kadulja, sol, papar i 1 žlica ulja
Priprema: Prethodno namočenu heljdu kuhati u kipućoj posoljenoj vodi, s par klinčića koja će joj dati posebnu aromu, a heljda će biti lakše probavljiva. Heljdu kuhati dvadesetak minuta, sve dok ne omekša. U drugoj posudi zagrijati vodu, pa kada proključa dodati poriluk izrezan na kolutiće. Kuhati ga kratko, tako da ostane hrskav. Na suhoj tavi prepržiti cijele orahe koje je važno cijelo vrijeme miješati jer lako zagore. U procijeđenu i dobro ohlađenu heljdu dodati također ohlađeni poriluk i ulje koje se uvijek dodaje u ohlađene namirnice, jer je bogato omega-3 masnim kiselinama čija se dobra svojstva smanjuju na visokim temperaturama. Na kraju jelo začiniti solju i paprom te preprženim orasima. Dodati i malo sasušene kadulje koja je antiseptik te cvjetiće vrijeska. Ovo jelo se može služiti kao glavno u vrijeme posnih dana korizme ili kao prilog uz neka laganija jela.
Namaz od tune
Sastojci za 2 osobe: file tune, 1 žlica kapara, 2 žlice crnih i zelenih maslina bez koštica, 1 žličica sjemenki lana, majčina dušica, 1 žlica ulja, 1 žlica maslaca
Priprema: Ocijeđenu tunu izgnječite štapnim mikserom, masline nasjeckajte na kolutiće. U tunu dodati sve sastojke, nasjeckane masline, 1 žličicu sjemenki lana, kapare, majčinu dušicu, 1 žlicu maslaca i malo ulja. Sve sastojke dobro promiješati. Namaz se služi uz tostirani kukuruzni ili integralni kruh.
Marinirana riba
Sastojci: 250 g srdele, bosiljak, ružmarin, sol, papar, maslinovo ulje, limun; Za nadjev na kruh: 200 g rajčice svježe ili pelati iz konzerve, 50 g svježe crvene paprike, 2 režnja češnjaka, pesto genovese (umak od bosiljka, pinjola, ribanog sira parmezana i maslinovog ulja), sol, papar, maslinovo ulje, svježi listovi peršina
Priprema: Srdelu očistiti i oprati. Nožem odrezati glavu i ukloniti utrobu, te ju razrezati do repa kako bi izvadili središnju kost. Filete srdele staviti u posudu u kojoj ćemo je marinirati. Popunimo dno posude očišćenom srdelom, začiniti solju, paprom i s malo bosiljka te sitno mrvljenim ružmarinom i pokapati sokom limuna, te preliti maslinovim uljem tako da lagano prekrije ribu. Tako slagati dok ima srdela. Pokriti posudu i staviti u hladnjak na nekoliko sati kako bi srdela upila začine.
Nadjev za kruh: Rajčicu i papriku narezati na manje kockice, češnjak vrlo sitno pa u posudu za salatu dodati malo pesta genovese, ali ne pretjerati jer je umak jak. Začiniti solju i paprom i dodati još malo maslinovog ulja te lagano promiješati. Na ispečeni kruh nanijeti nadjev i položiti nekoliko mariniranih srdela, s kožom okrenuta prema dolje. Posuti nasjeckanim svježim peršinom.
Kupusova juha
Jednostavan recept za zdravu juhu.
Sastojci: pet stabljika poriluka, dvije paprike, jedna ili dvije konzerve rajčice, jedan struk celera, jedna glavica kupusa, sol i papar prema želji
Priprema: Sve namirnice staviti u posudu, lagano začiniti solju, podliti litrom vode i kuhati oko pola sata.