Blagdanska trpeza

Donosimo dvije ideje za janjetinu na uskrsnom stolu

Ana Braškić

Foto iStock

Foto iStock

Janjetinu ne morate pripremiti isključivo pod pekom, u pećnici ili na gulaš. Možete ju marinirati u mješavini mediteranskih začina pa peći na roštilju ili grill tavi, pohati, a vjerovali ili ne janjetina može biti zvijezda svima dragog jela – lazanja



Dok se za božićni ručak jede nešto teža hrana, uskršnji ručak nešto je laganiji. A kako i ne bi bio kada se tada na stolu najčešće nađe janjetina, meso niske kalorijske, ali visoke nutritivne vrijednosti. Janjetina se lakše probavlja od govedine i ovčetine, a kuhana ima manje kolesterola od piletine i purećeg batka. Janjeće meso osim toga sadrži vrlo malo masnoća, od čega najviše ima jednostruko ili višestruko nezasićenih masnih kiselina povoljnih za ljudsko zdravlje. Janjetinu ne morate pripremiti isključivo pod pekom, u pećnici ili na gulaš. Možete ju marinirati u mješavini mediteranskih začina pa peći na roštilju ili grill tavi, pohati, a vjerovali ili ne janjetina može biti zvijezda svima dragog jela – lazanja.


Za pripremu janjećih lazanja meso je potrebno očistiti, nasjeckati na kockice i marinirati u ulju, ružmarinu, kadulji i nasjeckanom lovoru. Dinsta se na kapuli, podljeva crnim vinom i janjećom juhom, a umjesto koncentrata od rajčice koristite sjeckane pelate. Umak se kuha sat vremena i tek onda se slažu lazanje koje se peku onoliko koliko piše na njihovom pakiranju. Kako bi doživljaj bio potpun u umak bešamel umiješajte naribani ovčji sir.


Ako imate volje i vremena ukućanima možete poslužiti ukusan i malo drugačiji uskršnji ručak kojim ćete im ponuditi nešto nova, a tradicija objedovanja janjećeg mesa na Uskrs bit će ispoštovana.


Kako odabrati vino uz uskršnje delicije?




Kako nas Uskrs i njegovo slavlje sve okupi za blagdanskim stolom, dobro je znati koje vino se odlično sljubljuje s uskršnjim specijalitetima.


Blagdani su vrijeme godine koje provodimo s obitelji uz bogat stol raznih uskršnjih delicija. Od svih jela onima vezanim uz doručak se posvećuje najviše pažnje, a samo neka od njih su kuhana jaja, kuhana šunka, sirevi, peciva i nezaobilazni mladi luk. No, prilikom okupljanja za vrijeme ručka najčešće se šire mirisi mesnih pečenja, a najčešće se jede teletina, puretina i janjetina ili pak punjena jaja, povrće i hren. Uz jelo, vinom se često »zaokruži« cijela priča mirisa i okusa ispričana tokom ručka i večere. No, koje vino odabrati? Graševina Belje sjajno se sljubljuje s raznim uskršnjim specijalitetima, puretinom, šunkom i bijelom ribom. Krasi ju pun i harmoničan okus, s lijepo izraženom mineralnošću i intenzivnim mirisom svježe jabuke i citrusa. Graševina Belje predstavlja pravi odabir za dragocjene trenutke s najdražim ljudima, jer najdraži zaslužuju najbolja vina. (EP)


Janjeći kotleti s parmezanom


Jednostavno jelo koje će oduševiti i djecu.


Sastojci za 4 osobe: 40 g, 3 jaja, brašno, 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina, 1 do 2 češnja češnjaka, 20 g maslaca, 6 žlica ulja, 8 janjećih kotleta (oko 400 grama)


Priprema: Kotlete očistite od žilica i masnoća i kost neka ostane čista jer će poslužiti kao »drška«. Kotlete posložite na dasku, prekrijte masnim papirom i lagano »istucite« batom za meso. U posudi umutiti jaja, dodati parmezan, peršin, sitno sjeckan češnjak i prstohvat soli. Na tavi zagrijte 6 žlica ulja i maslac. Meso tek malo posolite (ali i ne morate jer je »omotač« jačeg okusa), pobrašnite i umočite u smjesu od jaja. Dobro ocijedite i pržite na tavi, 2 do 3 minute sa svake strane. Poslužite toplo uz limun i prilog od povrća.



Gratinirana janjetina s artičokama i graškom


Malo drugačija, ali jednako ukusna janjetina koja se može poslužiti kao glavno jelo za uskršnji ručak.


Sastojci za 6 osoba: 1 kg janjetine (različiti djelovi), 2 kapule, 50 g naribanog parmezana, 30 g naribanog ovčjeg sira, 60 g krušnih mrvica, 150 g mrvica od svježeg kruha, 2 žlice nasjeckanog peršina, crni papar, 1 češanj češnjaka, 1 čaša crvnog vina, 450 g graška, 400 g srca artičoka, 1/2 litre povrtnog temeljca, 6 žlica maslinova ulja


Priprema: Zagrijati povrtni temeljaca. Mesu ukloniti masnoću i narezati na komade. U dubokoj tavi na 3 žlice ulja dinstati jednu kapulu, dodati grašak i srca artičoka. Podliti temeljcem i kuhati dok grašak omekša (ali ne skuhati do kraja). Sol dodati na kraju. U drugoj tavi dinstati ostatak kapule na preostalom ulju, a zatim dodati meso. Kada je pobijelilo (ne smije se popržiti) dodati čašu vina i kuhati poklopljenona srednjoj vatri 20 minuta sve dok se umak ne reducira.


Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje na dno stavite janjetinu, preko nje rasporedite grašak i artičoke te sve prekrijte mješavinom mrvica od svježeg kruha, krušnih suhih mrvica i obje vrste sira, peršina i usitnjenog češnjaka. Prelijte ostatkom temeljca, pokrijte poklopcem ili folijom i vratite na vatru desetak minuta. Po isteku vremena staviti otklopljeno u pećnicu na 20-ak minuta.