Gastronomska priča

Delicije po 10 kuna hvaljene na sva usta

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

U Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« predstavili su se brojni kvarnerski restorani s ukusnim zalogajima koji su se nudili po pristupačnoj cijeni i privukli brojne posjetitelje



OPATIJA » Hobotnica s kremom od celera, pikantni tartar od tune, kuhana šunka nadjevena kremom od svježeg sira i tartufa, mediteranska salata od maslina, kapara, slanih inćuna, sušene rajčice i bosiljka, hladni nabujak od šparoga preliven istarskim umakom, marinirano sezonsko povrće u tijestu, riblja terina u košuljici od pršuta, osvježavajući ražnjić sa sirom i voćem, krema od skute s jagodama i karameliziranim kozicama i pršutom, voćna salata s mentom i kozicama, polpete od hobotnice – samo su neki od stotinjak vrsta zalogajčića koji su jučer u sklopu centralnog opatijskog događaja gastropriredbe Gourmet priča Opatijske rivijere i Rijeke ponuđene mnogobrojnim posjetiteljima koji su stigli ispred i u Umjetnički paviljon Juraj Šporer kako bi kušali kvarnerske zalogaje po simboličnoj cijeni od 10 kuna.



– Ovo je prva godina da je gourmet priča organizirana na ovakav način i zadovoljni smo prvim rezultatima. Povratne informacije od ugostitelja su vrlo dobre. Uspjeli smo u nastojanju da konobe i restorani privuku novu klijentelu. Posebno zanimljiv bio je utorak, kada je cijena kvarnerskog menija iznosila 100 kuna. Ostvarili smo naš cilj koji je bio pridobiti nove goste i popularizirati gastroponudu kao novi turistički proizvod – kazala je direktorica TZ Grada Opatije Suzi Petričić, čiji se ured našao u ulozi koordinatora ove manifestacije, dok su glavni akteri bili hotelijeri i ugostitelji.





Prekrasan dan i glazba u parku, privukli su velik broj Opatijaca i opatijskih gostiju koji su ovog vikenda u gradu pod Učkom ostvarili preko 4.000 noćenja, a među kojima su najbrojniji bili Austrijanci i Nijemci.


Učkarski zalogaj


Šarolika, bogata i ukusna ugostiteljska ponuda u umjetničkom paviljonu dio je gastropriče koja se odvija u 70-tak restorana i konoba na području Opatijske rivijere i Rijeke, a čiji je cilj bio, osim osmišljavanja novog gastro-turističkog proizvoda, i popularnim cijenama privući novu klijentelu u restorane i ponuditi im nešto tradicionalno, autohtono… Hotel Adriatic svojom je ponudom plijenio pažnju posjetitelja. Osim kvarnerskih zalogaja, sardelica na palenti, oni su osmislili i učkarske zalogaje.


   – Napravili smo autohtone kvarnerske delicije. Učkarski zalogaj je tijesto s peršinom, mrkvom i svježim učkarskim sirom. Takva ponuda zastupljena je na dnevnoj bazi u našem hotelskom objektu. Nudimo je u našem pansionskom restoranu za večeru, a u sklopu autohtone kuhinje. Svake večeri prezentiramo jedno autohtono jelo, a među ostalim i ove učkarske zalogaje. Gosti su vrlo zadovoljni, vole kušati autohtonu hranu. Smisao njihovog putovanja je upoznati nove kulture i običaje, pa tako i nova jela – rekao je Igor Nekić, voditelj kontrole, kvalitete i produktivnosti u GH Adriatic.


U modernom ruhu


Kvarnerski zalogaj u UP Juraj Šporer, ribu u lisnatom tijestu, kušala je Dragica iz Opatije, i u okusima podneblja uživala sa svojom prijateljicom Gordanom koja je također imala sve pohvale za pripremljene gastrodelicije.


   Na račun gastroponude stizale su pohvale sa svih strana, a posjetitelji su već od samog početka centralne manifestacije stajali u redu kako bi došli do svog tanjura i za 10 kuna izabrali svoj zalogaj.


   Tradicionalni specijaliteti u modernom ruhu u restoranima i konobama Opatijske rivijere i Rijeke biti će ponuđeni do 11. lipnja. Kvarnerski meniji nude se svaki utorak po popularnoj cijeni od 100 kuna po osobi, a oni na bazi kvarnerskog škampa i autohtonih namirnica po izboru šefa kuhinje svakog četvrtka.