Za tren gotovo

Dekonstrukcija popularnog talijanskog jela: Parmigiana kao toplo-hladna salata

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Vruće je i ne volite provoditi vrijeme za štednjakom? Za ovu salatu treba vam tek nekoliko sastojaka, a gotova je za 20 minuta



Kolovoz i rujan vrijeme je kada na tržnicama možete kupiti patlidžane, ili balancane kako ih još zovemo i zato je pravo vrijeme da pripremite ovaj jednostavan recept za koji vam nije potrebno kulinarsko umijeće.


Prijeklom iz Azije patlidžan je udomaćen u cijelom svijetu, ali najviše se koristi upravo na Mediteranu. Specifičan okus i bogatstvo biljnih bjelančevina razlog su što kod vegetarijanaca može zamijeniti meso. Zato ovaj recept možete pripremiti kao samostalno jelo ili poslužiti kao predjelo ili prilog kada vam društvo dođe na roštilj. Sastojci su slični kao za parmigianu, ali je jelo puno jednostavnije za pripremu i ne iziskuje puno vremena. Umjesto umaka koristimo svježe rajčice, parmezan smo zamijenili ovčjim sirom, a bosiljak, timjanom i mentom.


Sastojci za 2 osobe: 1 patlidžan srednje veličine, 2 rajčice, 1 mozzarella, 2 do 3 žlice ribanog ovčjeg sira, maslinovo ulje, sol, svježe mljeveni papar, 2 grančice majčine dušice, nekoliko listića mente




Priprema: Patlidžane oprati i narezati na ploške debljine oko pola centimetra. Svaku posoliti i slagati na papirnati ručnik. Složiti nekoliko redova, na vrh staviti papir i pritisnuti daskom kako bi čim prije »pustili vodu« i bili manje gorki. Dok patlidžani »odmaraju« narezati rajčice i mozzarellu na kockice, a ovčji sir naribati.


Nakon desetak minuta patlidžane peći na grill tavi. Na tanjur slagati pečene patlidžane, rajčicu, mozzarellu i posuti ribanim sirom. Na kraju posoliti, začiniti svježe mljevenim paprom, ukrasiti listićima mente i majčine dušice i pokapati maslinovim uljem.