Dani krčkih delicija: Jesen je doba za prave sladokusce

Dani Krčkih delicija traju još dovoljno dugo da vam 8. listopada ne bude žao što ste ih – propustili. Jer Krk je tako blizu i tako – poseban
Krk Food Fest, jedna od najznačajnijih gastronomskih manifestacija koja se u sezonskom karakteru odvija čitave godine, nakon špice turističke sezone, 31. kolovoza nastavio je svoju ovogodišnju gastronomsku avanturu. Sada, tijekom rujna, pa sve do prvih jesenskih tjedana, konkretno nedjelje 7. listopada, definirao je – Dane krčkih delicija.
I sami smo skloni tvrdnji kako je otok Krk zahvaljujući svojim posebitostima u klimatskom, ali i svakom drugom smislu zapravo pravi mali – kontinent. Na njemu naprosto ništa nije neobično. Dakako zahvaljujući njegovoj uronjenosti u Kvarner, najprije ćemo očekivati brojne morske delicije i varijacije njihove pripreme. I bit ćemo u pravu jer u krčkim ćete restoranima doživjeti čitavu skalu užitaka morskih specijaliteta. No, ne treba se čuditi kad vam ponude i autohtona jela od divljači, specifični Krčki pršut koji uz Istarski, Drniški i Dalmatinski čini hrvatski poker kojem je i stroga analitika EU stručnjaka dodijelila oznaku – posebnosti i izvornosti.
Tridesetak ugostitelja
Otok Krk poznat je naprosto nadaleko po svojim brojnim specijalitetima i delicijama poput krčkog sira, pršuta, janjetine, šurlica, maslinovog ulja, smokava... Nema čega nema, a zahvaljujući hrabrosti i originalnosti kuhara, nema toga što oni nisu u skladu sljubiti u skladnu cjelinu. Nakon čega gosti ostaju u cjelosti posvećeni osjetilnim senzacijama.
Dane krčkih delicija obilježava tridesetak krčkih ugostitelja koji će ovog puta pokazati svoju najkreativniju stranu. Jer koliko god u gastronomskom smislu voljeli neko godišnje doba, jesen je za prave – sladokusce. Krajem rujna sve je u najboljoj formi. Istina grožđe je tek pobrano, a maslinici još čekaju prve berače, no bez brige – žlahtina iz berbe 2017., ako nije sva već nestala jer radi se o jednom od najtraženijih hrvatskih vina, kao i maslinova ulja još su uvijek u top formi i apsolutno će oduševiti sve poklonike jedinstvene krčke gastronomije.
Rekli smo kako u manifestaciji sudjeluje tridesetak restorana otoka Krka, no mi smo se ovog puta posebno posvetili dvama koji se nalaze na krajnjim, međusobno najudaljenijim točkama otoka, u Baški i Njivicama.
Prvi je »Franica«, kultna gastronomska oaza stogodišnje povijesti koja se nalazi neposredno uz bašćanski porat. Brojne su zapravo bile mijene tog prostora da bi današnji izgled i namjenu dobio 1995. godine kad Zdravko Čabrijan, unuk pokojnog Marijana Dujmovića Franica, jednog od pionira hotelskog turizma u Baški, sa svojom suprugom Pavicom otvara restoran kojem je nadjenuo naziv po svom djedu.
S obzirom da su vlasnici Franice dokazani kreativci, tvorci su naime »riječkog zvuka« koji se na posebno dojmljivi način iskazivao krajem sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, ne čudi da gastronomsku scenu Franica skladaju na posebno originalan način. Veliki su poštovatelji nasljeđa, činjenice da je Baška kolijevka hrvatske pismenosti i znamenite glagoljice, pa uređenjem njihovog restorana dominiraju upravo takvi elementi. A vrlo je slično i s jelima koja nude. Isključivo domaće namirnice, začini što rastu u okolici Baške, pečena janjetina aromatizirana ljekovitim travama, hobotnica koju se u ovom dijelu Kvarnera naziva mrkačem ili riba pečena u soli malo koga mogu ostaviti ravnodušnim. No, ono gdje »padaju« i najtvrđa nepca, ljudi koji teško daju komplimente su – domaće tjestenine. Vlastita priprema i receptura, upravo onakva kakava se prenosi s koljena na koljeno. Bašćanske valcići koje se u ostalim dijelovima Krka naziva šurlice ili makaruni preko prsta čine zalogaj takvim da poželite da njegov okus nikad ne nestane. Jednake su takve i crne šurlice kojima presudni »touch« daje crnilo sipe.
Prebacimo li se na drugi dio Krka, stići ćemo u Njivice gdje se nalazi restoran s više od sedamdeset godina tradicije – »Rivica«. Priča o »Rivici« je priča o obiteljskoj posvećenosti ugostiteljstvu, strasti, trudu i opstojnosti kroz generacije. A ono što je karakteristika Rivice, prava je oda povijesnim mijenama koje su prolazile ovim prostorima. Bilo da je to zahvala »K&K« monarhiji koja je, ma što u nekim povijesnim razdobljima mislili o njoj, bila prava i prva, velika učiteljica gastronomskih vrednota i za nas na Jadranu, bilo da je to neskrivanje uzora koji dolaze iz nama bliskog Veneta.
Korak do mora
Svoju punu ekspanziju »Rivica« doživljava kad ju »u ruke« uzimaju supružnici Ivica i Vera kao i njihov nasljednik, današnji vlasnik Dražen koji od nje stvara pravi hedonistički hram. Mjesto gdje gastronomija dobiva umjetničke vrijednosti za sva osjetila: baš kao i nepce, uživat će u njoj i oko. I da, menu »Rivice« vrlo će vam brzo pojasniti tezu da Krk nije tek neveliki mediteranski otok nego pravi pravcati – kontinent.
Rivica se tako ponosi ponudom termički neobrađenog bogatstva Jadrana – od tune do rakova – nezaobilaznih šurlica s morskim kozicama ili pak u vlastitoj režiji pripremljenih domaćih raviola punjenih kozicama i tartufima! A kad se termički i obrađuje, to je na poseban način – u vakumu se na niskoj temperaturi nekoliko sati kuha file sabljarke!
Njihov akvarij uvijek ugošćava hlapa koji se servira uz domaće špagete. Školjke se gratiniraju sezamom, a i crni rižoto ima nevjerojatan okus koji ima zahvaliti pažljivo doziranom – suhom voću. A onda, nagli odmak od mora i – ragu od šumskih gljiva.
»Franica« i »Rivica«. Korak od mora, iznimno posvećeni tradiciji, a opet s tako modernim odmakom od »konfekcije«.
Dani Krčkih delicija traju još dovoljno dugo da vam 8. listopada ne bude žao što ste ih – propustili. Jer Krk je tako blizu i tako – poseban.
Iz kategorije: Gastro
Pogledaj sve-
Slatki grijeh
Pozdravite početak jeseni uz neodoljive i sočne čokoladne kekse prema receptu Marthe Stewart
-
Zeljarijada
U Vidovcu degustirali sarmu od 1333 metra: Tri dana sarmu je pripremalo 25 profesionalnih kuhara
-
Prava poslastica
Pripremite energetske kuglice s maslacem od kikirikija: bez pečenja i sa samo 5 sastojaka!
-
Slatki kao grijeh
Predsjednica ovo sigurno nije znala: Oprezno s jogurtom, čak i ako možete birati koji ćete
-
Desert ili doručak
Mirisnom i sočnom krostatom od jabuka dočekajte jesen
-
Vegansko i bez glutena
foto Započnite dan zdravim doručkom od kokosovog mlijeka, malina i zobenih pahuljica

- Jednostavne i efektne: Ovo će biti najtraženije manikure u prosincu
- Neće, pa neće: "Santiago" opet nije stigao u Rijeku. Ovaj put se stvarno radi o višoj sili
- Snijega će sutra biti i u nizinama, a idući tjedan stiže nova promjena vremena
- Mance vjeruje u još veću Rijeku: 'Damir Mišković je najuspješniji predsjednik u povijesti Kluba'
- BLAGDANSKA UŽIVANJA Božićne rum kuglice gotove u tren oka
- Iznenađenje usred noći: Pljačkaš joj sasvim goloj prijetio pištoljem
- NOVI PRAVAC RIJEKE 'Bijeli moraju sve što imaju uložiti u mlađe igrače'
- VIDEO Bizarni bikini koji ništa ne ostavlja mašti: Glavni materijal je - izolir traka
- Uznemirujuće snimke iz Rijeke: ''Jednom sam pozvao policiju, ali narkomani su i dalje nastavili ondje sjediti'
- Kako će koja riječka škola nadoknađivati nastavu zbog štrajka? Neke kreću već ove subote
- Kozmetika popularnog beauty brenda stigla je u Rijeku. Zavirili smo u ponudu
- 'Dirnite u leglo politike i prva reakcija je: vi ste neprijatelj Hrvatske. Zato nam mladi i odlaze'
- Pogledajte nevjerojatnog morskog kapitalca ulovljenog na Kvarneru. Priča, na žalost, ima i tamniju stranu
- Ova tri horoskopska znaka pratit će velika sreća u 2020. godini
- BRANKO MIJIĆ Izborna ćirilica
- Prije 28 godina Merčepovci su ubili 12-godišnju djevojčicu Aleksandru Zec i njenu obitelj
- Riječani večeras spavaju kao beskućnici: 'Pretvorimo prazne poslovne prostore u prihvatilišta'
- U Velikoj Gorici uklonili snjegoviće jer su vrijeđali osjećaje katolika, objašnjenje je genijalno
- 'Dirnite u leglo politike i prva reakcija je: vi ste neprijatelj Hrvatske. Zato nam mladi i odlaze'
- Riječani u znak solidarnosti s beskućnicima noćili pod vedrim nebom. Među njima - glumci, sportaši, znanstvenici...
- DR. SLAVKO SAKOMAN U PULI Priča da je kanabis lijek obična je glupost. Tinejdžeri su od trave vidjeli reptile i babu Čaratangu
- NISI SAMA - IDEŠ S NAMA! Kampanja za prijevoz žena na kemoterapiju: Kupite odjeću koju je dizajnirao Juraj Zigman
- KONCESIJA Lush će za svoju kozmetiku koristiti more iz senjske luke
- Riječani večeras spavaju kao beskućnici: 'Pretvorimo prazne poslovne prostore u prihvatilišta'
- 'Dirnite u leglo politike i prva reakcija je: vi ste neprijatelj Hrvatske. Zato nam mladi i odlaze'
- Riječani u znak solidarnosti s beskućnicima noćili pod vedrim nebom. Među njima - glumci, sportaši, znanstvenici...
- Odvjetnička društva su u zadnjih deset godina na ovrhama zaradila dva do tri Pelješka mosta
- DR. SLAVKO SAKOMAN U PULI Priča da je kanabis lijek obična je glupost. Tinejdžeri su od trave vidjeli reptile i babu Čaratangu
- Pretraži članke