Gastro show na Kontanju

Danas Svinjarija party slavne braće Čučković

Edi Prodan

Autori su joj braća Dejan i Danijel Čučković, poznati mesari, nastavljači tradicije koju je prije više desetljeća započeo njihov otac Gligorije u kultnoj mesnici u Lučinićima nedaleko Marinići



RIJEKA » Kontanje, osebujni set gastronomsko-glazbenih, prosinačko-blagdanskih događanja pozicioniranih ispred riječkog hotela Kontinental, danas u vremenu od 17 do 20 sati, donosi posebno zanimljivu predstavu naziva – Svinjarija party.


Autori su joj braća Dejan i Danijel Čučković, poznati mesari, nastavljači tradicije koju je prije više desetljeća započeo njihov otac Gligorije u kultnoj mesnici u Lučinićima nedaleko Marinići. Ukratko, riječ je o procesu koji bismo mogli nazvati i »od svinjske polovice do delicije na tanjuru«. Na posebno atraktivan način, od zone maestralnog »tranširanja« nadalje, njih dvojica obrađuju meso koje, nakon tretmana adekvatnim začinima, pripremaju pred gostima. Ono što se kod njih, osim atraktivnosti, ocjenjuje najvišim ocjenama svakako je briga za hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju.


Njihovo je meso isključivo iz domaćeg, ekološkog uzgoja, iz prigorskih krajeva okolice Zagreba, Bjelovara, Moslavine, dakako najviše kvalitete. Drug dio priče leži u njihovom iskustvu i tradiciji, ali i kreativnosti, spremnosti da meso dovode u kontekst s namirnicama koje nam baš inače i ne »padaju na pamet« u standardnim »slanim« jelima. Kontanje u svojoj stalnoj postavi i inače ima niz zanimljivih izložaka kojima će se posebno naveseliti svi oni kojima je najveća muka kako i kakve darove odabrati u mjesecu naglašenog darivanja. Svakako tu je i ugodna, autorska glazbena podloga i zanimljivi posjetitelji. Tako da Kontanje uistinu može prerasti u – kontanje. Sve samo s jednom obavezom – da bude apsolutno originalno, unikatno i autohtono.