Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
27. ožujka 2019.
Iće&piće

Damir Fabijanić o vodiču "Istarski vinski podrumi": Želimo postati enološka biblija Istre

Foto: Ivan Posavec
Foto: Ivan Posavec
Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2017. u 15:20 2017-07-29T15:20:00+02:00

Vodič »Istarski vinski podrumi«, specijalizirano Iće&piće izdanje, na 240 stranica na tri jezika – hrvatskom, talijanskom i engleskom –  daje personalizirani prikaz tridesetak ponajboljih istarskih vinara, odnosno podruma

Damir Fabijanić proslavio je početkom godine, punih 30 godina fotografskog djelovanja u statusu samostalnog umjetnika-fotografa. Upravo ovih dana, objavio je i treću, najnoviju verziju svoje web stranice fabijanic.com s mnoštvom fotografija i podataka o projektima koje je realizirao u ta tri desetljeća. Autor preko stotinu samostalnih izložbi, od Hrvatske do Južne Amerike, suradnik u brojnim knjigama, stručnim časopisima i kulturnim projektima, ostavio je autorski trag i u renomiranim popularnijim izdanjima. Jedna od njegovih vječnih tema jest – Istra. Povod za razgovor s njim je vodič »Istarski vinski podrumi«, specijalizirano Iće&piće izdanje, koje upravo izlazi na tržište i čiju promociju očekujemo uskoro.

Istra je prva

Kako je došlo do ideje za vodič Istarski vinski podrumi?

– Uz naš web, kojeg stalno dopunjavamo, odlučili smo se započeti izdavati posebna tiskana tematska izdanja Iće&piće Edition. Prvo takvo izdanje bio je katalog međunarodne konferencije o sorti tribidrag Zinfandel u Splitu koji smo realizirali u suizdavaštvu s Udrugom Tribidrag u svibnju, a prvo, samo naše izdanje jest upravo vodič »Istarski vinski podrumi« u kojem na 240 stranica na tri jezika – hrvatskom, talijanskom i engleskom – dajemo personalizirani prikaz tridesetak ponajboljih istarskih vinara, odnosno podruma. Očekujemo da će takvo izdanje biti odlično prihvaćeno, a da će u hotelskim sobama Istre, postati i »nova enološka Biblija«. Nakon logičnog izbora Istre kao prve regije za takav tip vodiča, nastavljamo s vodičima vinskih područja uz priobalje i kontinentalnu Hrvatsku.

Desetljećima dolazite u Istru, privatno i profesionalno. Jedna od tema kojom ste trajno zaokupljeni, jest eno-gastronomija. Kako vidite Istru nekad i danas?

– Prije puna četiri desetljeća u konobi »Kod Laure« u Flengima, upoznao sam se s onim što je – istarska kuhinja. Ombolo, kobasice, supa, maneštra bila su prva jela koja su nas oduševljavala u Istri. Unatoč tome što danas u Flengima prevladavaju natpisi i ponuda pečenih odojaka, taj početak uskladio je moje nepce u pravom smjeru i dandanas očekujem da se ponovi u svakoj konobi i agroturizmu koji posjećujem. Od onda se zaista učinilo puno, od ponude tradicionalnih jela, izuzetne restoranske ponude kreativne kuhinje, kontinuiranog napretka u proizvodnji maslinovog ulja i vina. Ali…

Originalan web

Nama izgleda kao da ste od privatnih gastronomskih užitaka samo nastavili u profesionalnom smjeru – prema časopisu »Iće&piće«. Kako ste se odlučili za taj projekt i što je s časopisom danas?

– Kad se prije punih deset godina, točnije 2007. pojavilo »Iće&piće« na našem tržištu, nije postojao časopis eno-gastronomske tematike takvog nivoa, neka se naši kolege iz »Svijeta u čaši« ne naljute. Naša nastojanja da pratimo inozemne uzore te tematike, ne samo da su dostignuta, nego, u puno segmenata, i prestignuta. Naime, 3. smo gourmet časopis na svijetu, dobitnici nagrade Gourmand awards 2011. u Parizu, a niti jedan časopis na svijetu nije objavio intervjue s toliko najboljih svjetskih kuhara kao mi…

Iako »Iće&piće nosi predznak mog časopisa, ako ništa drugo, zbog mojih 14.078 objavljenih fotografija u 49 brojeva, oduvijek smo se ponosili autorskim doprinosima naših brojnih kvalitetnih suradnika.

Kada pogledamo u sadržaje naših brojeva objavljenih u tom desetljeću, potpuno je jasno da su teme iz Istre potpuno zasluženo imale najistaknutiju poziciju u njemu. »Prvi« smo prepoznali »Batelinu« i obitelj Skoko, prvi smo pisali o restoranu »Monte«, prvi smo prepoznali slastičarske majstorije Petre Jelenić, dok je još samozatajno kuhala u savudrijskom »Kempinskom«.

S Pinom Kuharom družili smo se već od drugog broja 2007. godine, još dok njegova konoba »Puli Pineta« kod Žminja nije bila na vidiku (a i o njoj smo »prvi« pisali). Restorani, konobe i brojne teme o kojima smo pisali među prvima, realnost je koja proizlazi iz jednostavne činjenice da smo bili i ostali neovisni, i nitko nije mogao utjecati na naše kriterije. No to nas je, nadamo se samo trenutno, i »koštalo« da smo morali »zamrznuti« izlaženje časopisa upravo zbog naše »neumreženosti u pragmatični svijet izdavaštva« i to u trenutku dok smo imali prošlogodišnji prosjek od 7.200 prodanih primjeraka.

U »postagrokorovskoj eri« očekujemo raspetljavanje nelogičnih međuovisnosti i dotok slobodnog zraka u našoj domeni izdavaštva, a time i povratak na tržište. Imamo moralnu obavezu prema čitateljima koji su pretplatnici od prvog broja i onima koji i danas nadokupljuju stare brojeve za svoju kolekciju. Do tada ostaje naš originalan web (www.iceipice.hr) kao trajan izvor informacija o najboljem iz naše i inozemne eno-gastronomije, sa naglaskom na tradicijskoj kuhinji i vinarima, čiji su članci, uz neke druge, i na engleskom jeziku.

Piše Milan PAVLOVIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka