Nedjeljni desert

Čokolada, puno čokolade: Meka torta s vrlo malo brašna

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ovu čokoladnu "bombu" možete pripremiti i u bezglutenskoj verziji. Dovoljno je pšenično glatko brašno zamijenit rižinim brašnom.

Ljubitelji čokolade pozor. Današnji recept osim što je vrlo jednostavan za pripremu ima vrlo malo sastojaka, a jedan od njih je čokolada i to puno čokolade. U nju ne idu niti soda bikarbona niti prašak za pecivo, a njena unutrašnjost nakon pečenja ostaje vlažna. Možete ju pripremiti i u bezglutenskoj verziji. Dovoljno je pšenično glatko brašno zamijeniti rižinim brašnom.Sastojci za kalup promjera 23 cm: 200 g čokolade sa 70 posto kakaa, 100 g maslaca, 4 jaja, 100 g šećera, 50 g brašnoPo želji: šećer u prahu za posipanjePriprema: Čokoladu nasjeckati i otopiti na pari. U otopljenu čokoladu koja ne smije biti vruća umiješati maslac narezan na kockice. Pustiti da se smjesa hladi, a za to vrijeme razdvojiti žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke lagano izraditi mikserom, dodati polovicu šećera i tući dok se ne pretvore u šlag. Drugu polovicu šećera pjenasto umutiti sa žutanjcima.

Kada se smjesa žutanjaka i šećera udvostruči postepeno umiješati otopljenu čokoladu. Izraditi dobro mikserom. U smjesu dodati trećinu snijega od bjelanjaka. Zatim dodati preostali snijeg kojeg pažljivo valja umiješati kako smjesa ne bi splasnula. Na isti način postepeno dodati prosijano brašno.


Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje ili namastiti i pobrašniti. Smjesu rasporediti po kalupu i peći 30 do 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.


Tortu pustiti da ohladi u kalupu, zatim ju izvaditi i po želji posuti šećerom u prahu, a ako vam nije dosta čokolade možete je posuti i kakaom u prahu. Okus joj možete obogatiti cimetom u prahu ili koricom naranče. Poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije.