Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2
Sutra: 8° 8° 2
18. studenoga 2018.
Ideja za desert

Čokolada i trešnje savršen su spoj, probajte ih u ovom kolaču

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2018. u 12:33 2018-06-08T12:33:00+02:00

Tijesto obogaćeno tamnom čokoladom i bademima osvježit će crvene trešnje kojih sada ima u izobilju. Umjesto trešanja možete krajem ljeta koristiti – kruške

Od sto grama, 82 grama trešnje čini voda, a kako je bogata kalijem djeluje i kao diuretik. Trešnje ujedno i snižavaju LDL kolesterol u krvi, osvježavaju tijelo, uklanjaju fizičku, ali i umnu iscrpljenost. Trešnje su savršen dodatak desertima pa vam predlažemo jedan čije su one sastojak.

Ako od čokolade ne želite odustati niti tijekom toplih dana predlažemo recept koji će spojiti sezonsko voće - trešnje i omiljenu tamnu salsticu.
Tijesto obogaćeno tamnom čokoladom i bademima osvježit će crvene trešnje kojih sada ima u izobilju. Umjesto trešanja možete krajem ljeta koristiti – kruške. Jednako će se dobro uklopiti.

Sastojci za kalup 20x30 cm: 75 g čokolade, 600 g trešanja, 135 g brašna, 125 g šećera, 50 g smeđeg šećera, 35 g fino mljevenih badema, 3 jaja, 115 ml slatkog vrhnja, 30 g gorkog kakaa, 10 g praška za pecivo, 60 g badema

Za crumble: 25 g gorkog kakaa, 75 g fino mljevenih badema, 50 g brašna, 75 g smeđeg šećera, prstohvat soli, 75 g ohlađenog maslaca

Priprema: Prije nego krenete s pripremom ovog kolača uklonite trešnjama koštice. Sljedeći korak je sjeckanje i tostiranje badema. Tek tada krenite s pripremom tijesta. U posudu ubacite omekšali maslac i smeđi šećer, dodajte fino mljevene bademe i izradite kremu. U kremu ubacite jedno po jedno jaje. Svako ubacite tek nakon što se prvo ukomponiralo u kremu. Nakon jaja u kremu umiksajte šećer. U dugoj posudi na pari otopite čokoladu i pomiješajte s toplim slatkim vrhnjem. Dobivenu smjesu malo pomalo umiješajte u tijesto od jaja. Posljednje umiješajte prosijano brašno u koje ste prethodno umiješali pecilini prašak. Dobro izradite kako bi dobili glatku smjesu bez grudica.
Tijesto uliti u kalup obložen masnim papirom, poravnajte i po površini rasporedite trešnje i tostirane listiće badema.
Zatim pripremite »crumble«. Ohlađeni maslac narezati na kockice i staviti u posudu s prosijanim kakao, fino mljevenim bademima, šećerom i prstohvatom soli. Izraditi mikserom.

Crumble posuti po površini kolača. Peći sat vremena u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pečen kolač ohladiti i poslužiti narezan na kocke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka