Primorski blagdanski objed

Božićni ručak Kristiana Kozmića: Isprobajte recepte kvarnerskog chefa

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Za Božić isprobajte:


Namaz od tune


Sastojcikonzerva tunekiseli krastavci (4 komada)jaje (tvrdo kuhano)senf (jedna žličica)majoneza (jedna žličica ili dvije)ketchup (jedna do dvije žličice)solpaparmaslinovo ulje PostupakSve sastojske dobro izmiješati i izmiksati dok ne dobijemo finu, kompaktnu paštetu i poslužiti je uz prepečeni kruh.

Juha od gljiva


Sastojcivrganji ili šampinjoni (30 dag)luk (20 dag)brašnotemeljac (goveđi, pileći ili povrtni)češnjakmala grančica ružmarinalovorov list

Postupak


Luk očistimo i sitno narežemo te dinstamo dok ne dobijemo zlatnožutu boju, odnosno dok ne »uvene«. Dok se luk dinsta, očistimo gljive i narežemo ih na tanke ploškice, bacimo ih na luk da se s njim sljube, zatim pustimo da sve to malo uvene i pomalo dolijevamo temeljac. Potom dodamo malo ružmarina i lovorov list, dobro začinimo solju i paprom, i dok polako vrije napravimo zapršku, ulijemo je u juhu i postimo da kuha još 10 minuta. Poslužimo uz kruh izrezan na kockice koji smo prethodno prepekli u pećnici, a juhi po želji možemo dodati i malo kiseloga vrhnja.


Pečeno pile s krumpirom i povrćem




(jer je to primorski ručak, mlinci su ipak namirnica karakteristična za kontinentalni dio Hrvatske)


Sastojcipilekrumpir (pola kilograma)lukmrkvacelerporiluk(po jedan komad od svake vrste)solpaparružmarinsvinjska mast ili ulje (najbolje je kombinirati) PostupakSve zajedno staviti peći u pećnicu na 180 stupnjeva i peći 45 do 50 minuta. Nakon pola sata pečenja prekriti alufolijom da ne zagori, odstraniti je za 10-ak minuta i još 10 minuta ostaviti da se zapeče. Važno je u isti čas staviti da se sve zajedno peče, jer se tako otpuštaju sokovi iz povrća i pileta, pa nije potrebno podlijevati. Preostaje samo dobra volja za pojesti.

Kuglof none Julke


Sastojci


4 jaja


4 manje šalice šećera2 manje šalice ulja2 manje šalice mlijeka 6 manjih šalica brašna 1 pecilni prašak1 žlica kakaa(mjerica je mala šalica za kavu) PostupakIzmiksati šećer i jaja u gusti šato, pa dodati ostale sastojke jedan po jedan i miksati ih, a potom uzeti kalup za kuglof, namazati ga margarinom i posipati oštrim brašnom tako da se zalijepi za rubove kalupa. Zatim odvojiti manji dio smjese te dodati kakao da postane taman. Svijetli dio istresti u kalup, a potom u kalup dodati i tamni dio te staviti peći 30 minuta u pećnicu na 180 stupnjeva. Kad se ohladi, kuglof posuti šećerom u prahu.