Gourmand World Cookbooks

„Bistro Apetit“ masterchefa Christiana Cabaliera u finalu izbora za najbolju knjigu recepata na svijetu

Portal Novilist.hr

Christian Cabalier

Christian Cabalier

Svečanost dodjela nagrade The Best in the World bit će održana u lipnju u Kini, a iz Profila se nadaju da će ih „Bistro Apetit“ dostojno predstaviti u kategoriji najboljih profesionalnih kuharica



„Bistro Apetit“ masterchefa Christiana Cabaliera, u nas objavljena u izdanju Profil Knjige prošle godine, najbolja je hrvatska kuharica u kategoriji profesionalnih kuharica prema ocjeni stručnog suda za dodjelu prestižne svjetske nagrade Gourmand World Cookbooks, koja se dodjeljuje od 1995. godine. Time je ova zbirka vrhunskih recepata, popraćena fotografijama Biljane Gaurine, ušla u svjetski finale za Gourmand World Cookbooks Awards, u gastronomskom svijetu ono što je Oscar u filmskom. 


 




Finalna svečanost i dodjela nagrade The Best in the World održava se u lipnju, u Kini, a iz Profila se nadaju da će ih „Bistro Apetit“ dostojno predstaviti u kategoriji najboljih profesionalnih kuharica. 


Veljko Barbieri je prije deset godina donio prvo Gourmandovo priznanje u Hrvatsku. S „Kuharskim kanconijerima” osvojio je prvu nagradu „za one što kuhaju perom“ u kategoriji mediteranske kuhinje.


Ova kuharica zanimljiva je i po tome što omogućuje čitateljima da uživajući u pripremi jela, uživaju i za vlastitim stolom i osjećaju se kao gosti vrhunskog restorana.


U uvodu svoje prve kuharice „Bistro Apetit“ Cabalier, vlasnik istoimenoga zagrebačkog restorana, piše:


 „Da sam bolji govornik, više bih pričao o sebi. Da imam više umjetničkih sklonosti, možda bih crtao. Ali ne mogu ni jedno ni drugo, rođen sam da kuham i oduševljavam svojim jelima.“ 


Cabalier doista nije slikar, ali „Bistro Apetit“ kuharica je koju slobodno možemo nazvati primijenjenom gastronomskom umjetnošću. Vrhunske fotografije kreiranih jela koje je snimila Biljana Gaurina to i pokazuju. Svakodnevno u potrazi za najboljim osnovnim namirnicama, igrajući se njihovim teksturama i ističući im okuse uz dodatke koji se u prvi trenutak mogu činiti nespojivima, Cabalier ih na kraju prezentira kao na slikarskom platnu. 


Autor donosi priču o spoju podneblja u kojemu radi sa strašću, kao i onoga iz kojega potječe, otkrivajući svoje tajne: istarski gnudi s umakom od slavonskog kulena, fuži s bijelim bolonjezom, mlinci s pačjim confitom, bečki klasik poput Tafelspitza – kuhane govedine u novom ruhu, „obična“ jetra s origanom u pratnji palente s gorgonzolom, „obični“ koromač spojen s narančom i mascarponeom uz ribu, samo četiri namirnice – čokolada, maslac, brašno i jaja koje se stapaju u neodoljiv čokoladni san… Jednostavna filozofija, vrhunski doživljaj. 



Christian Cabalier rođen je u Klagenfurtu 1965. gdje je nakon kuharske škole započeo karijeru, a iskustvo je poslije stjecao u vrhunskim švicarskim restoranima i hotelima. Pet je godina bio direktor i chef bečke Cantinette Antinori.


Titulu masterchefa dobio je 1992. u Klagenfurtu. U studenome 2006. godine otvorio je u Zagrebu Bistro Apetit. Dobitnik je triju prestižnih nagrada: za najbolji restoran u Zagrebu i Hrvatskoj dvije godine zaredom (nagrada „Dobri restorani“ 2012. i 2013.) te za najbolji poslovni restoran u Zagrebu (nagrada „Gastrofej“ 2012.).



Na kraju kuharice objavljeni su provjereni temeljni recepti kao početak mnogih opisanih jela, kao i kulinarski pojmovi s kojima se čitatelji susreću.  


Neodoljiva zbirka jela koje Cabalier priprema u najboljemu hrvatskom restoranu mala su vrata u kvalitetne bistronomske kuhinje, pomalo eksperimentalni haute cuisine s temeljima na tradicionalnoj kuhinji, piše u predgovoru Hrvoje Petrić.


Kuhar Tom Gretić pak obožava Cabalierovo precizno i jednostavno kuhanje nakon kojega svaki put, trima namirnicama na tanjuru, očara. Kuhanje u kojemu se vidi da je hrana i strast i život i u kojemu Cabalierova jela pričaju priču.