ČISTAČI ORGANIZMA

Arame, nori, hijiki, kombu… Alge, a zovu ih još i povrće iz mora

Karolina Krikšić

Foto Istock

Foto Istock

Čak 75 posto ukupne mase algi mogu činiti prehrambena vlakna te se, zbog svega toga, alge smatraju izuzetno korisnima za prevenciju i suzbijanje mnogih zdravstvenih tegoba



Alge su definitivno namirnica što osvaja ili odbija. I dok je jednima problematičan njihov miris, tamna boja ili pak činjenica da sadrže arsen, drugi su oduševljeni nizom pozitivnih učinaka algi na sve koji ih konzumiraju.


Često nazivane i »čistačima organizma«, ove podvodne biljke obnavljaju i štite ljudski organizam od različitih negativnih utjecaja izvana, a u tradicionalnoj kineskoj medicini, alge se koriste i za smanjenje oteklina, u borbi protiv tumora te kao saveznik u nastojanjima smanjenja tjelesne težine.



Priprema algi obično započinje namakanjem na sobnoj temperaturi u toploj vodi. Naime, na taj se način (te kasnije kuhanjem) smanjuje udio arsena u algama. Osim toga, treba imati na umu da se alge jedu u malim količinama (jedna žlica uz obrok ili pola lista nori alge dnevno), a dobro je znati da kuhana jela od algi mogu stajati u hladnjaku i po tjedan dana.





Ipak, daleko važnije od toga svakako je značajan udio minerala (magnezija, željeza, kalcija, joda, natrija, fosfora), veći nego u bilo kojoj vrsti povrća te bogatstvo vitamina (C, A, B1, B12, E) i omega 3 te omega 6 masnih kiselina. Ova namirnica može se pohvaliti i visokim udjelom vlakana. Naime, čak 75 posto ukupne mase algi mogu činiti prehrambena vlakna te se, zbog svega toga, alge smatraju izuzetno korisnima za prevenciju i suzbijanje mnogih zdravstvenih tegoba. Primjerice, pomažu u borbi protiv dijabetesa, imaju antibakterijsko djelovanje, jačaju imunitet, pomažu u prevenciji raka, štite od virusnih infekcija, ublažavaju PMS, povećavaju plodnost, pojačavaju izdržljivost i snagu organizma…, a zanimljivo je da je kemijski sastav algi vrlo sličan ljudskoj krvnoj plazmi zbog čega vrlo uspješno pomažu u pročišćavanju krvi.



Primjerice, nori alga ima 2 do 4 puta više vitamina A od mrkve i 10 puta više nego špinat. Kombu, wakame, arame, hijiki i nori alge imaju 3 do 8 puta više željeza od govedine, a kalcijem su daleko više od mlijeka bogate hijiki, arame i wakame alge.



Dakako, ovo je samo dio ljekovitih svojstava što ih alge imaju, a njihovu iznimnu nutritivnu vrijednost možda najbolje ilustrira podatak da u jednom gramu algi ima hranjivih sastojaka otprilike koliko ih ima u kilogramu voća i povrća.No, hranjivost i blagotvornost za zdravlje nisu jedine karakteristike koje alge čine jedinstvenima. To je, svakako, i njihov okus koji ne odgovara niti jednom od četiri osnovna okusa, a znanstvenici su ga opisali kao »ugodan, ukusan, fin«.

Najpoznatije vrste algi


Wakame


Koristi se kao dodatak juhama, žitaricama, povrću i salatama. Bogata je kalcijem, namače se 5 do 7 minuta te kuha do 10 minuta. Kad se koristi kao dodatak salatama, nije ju potrebno kuhati, nego tek namakati i narezati na tanke trake.


Arame


Blagog je okusa te se obično marinira ili, pak, kuha s umacima i povrćem. Arame alge izvrsno se slažu s korjenastim povrćem, sjemenkama, tofuom i sojom, a izvrstan su dodatak i salatama. Nije ih potrebno namakati, a kuhaju se 20 do 30 minuta.


Nori


Možda je i najpoznatija alga i to ponajprije zbog japanskog specijaliteta sushija. Nori alga se suši i preša u listove, u koje se, pak, umataju sastojci za sushi. Karakterizira je obilje bjelančevina, kalcija, željeza te vitamina A, B i C, ali i činjenica da ju je moguće tostirati (glatkom stranom iznad plamena). Tostirana alga obično se koristi kao dodatak juhama, a nori pahuljice za posipanje gotovih jela.



Dulse


Izrazito je bogata željezom, a idealna je za salate, ali i odličan odabir za juhe i variva. Ima snažan okus. Potrebno ju je namakati oko pet minuta te kuhati 10-ak minuta.



Hijiki


Žilava je i izuzetno bogata kalcijem i željezom. Osim toga, poznate su i kao alge koje utječu na ravnotežu šećera u krvi. Intenzivnog su okusa, a dobro je znati da im se kuhanjem obujam poveća pet puta. Potrebno ih je namakati 10-ak minuta te kuhati 4 minuta.


Kombu


Koristi se kao zasebno jelo ili, pak, za kuhanje s drugim povrćem, mahunarkama i žitaricama. Nekoliko minuta se namaču te kuhaju 30 do 40 minuta, no ne namaču se ukoliko se kuhaju s mahunarkama (koje onda čine probavljivijima) ili se prže za kombu čips.




Agar-agar


Koristi se za izradu kantena, za želiranje umjesto gustina i sl. Svakako je važno naglasiti da agar-agar nema niti jednu kaloriju te da je jednostavan za primjenu. Naime, jedna žica pahuljica agar-agara dovoljna je za 2 dl vode.