Ljetno obilje

Ananas: Čupavi gizdavac koji se dobro miješa u sladolede, juhe i koktele

P. N.

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Obilje ukusnog šarenila koje se nudi na zelenim tržnicama poziva na razigranu raskoš i maštovitost ljetne trpeze. Mnoga jela pripremaju se od sirovih namirnica. Među njima popularne su i hladne juhe koje su pravo su ljetno osvježenje puno vitamina iz svježeg povrća, ali i voća.



Krenemo li abecednim redom, ananas je prvi na listi zdravih namirnica koja u ljetnim mjesecima pruža pravo osvježenje.


Čupavi gizdavac dobro se miješa sa slatkim, slanim, ali i s pijanim kombinacijam. U Europu je stigao 1493. godine kad ga je donio Kristofor Kolumbo sa svojeg drugog putovanja. Sadrži bromelain, grupu enzima koji razgrađuju proteine koji ubrzavaju probavu, te velike količine C vitamina pa se i u Kolumbovo vrijeme koristio kao lijek.


I danas je ananas omiljeno voće svih ljepotica koje brinu o ljepoti svojih oblina i žele ih sačuvati od neželeljnih »jastučića« i celulita.



Sastojci: 1/2 šalice nasjeckanog ananasa 50 ml soka od anansa50 ml bijelog ruma25 ml kokosove kreme 2 šalice zdrobljenog leda kriška anansa Priprema: 1. led, smrznuti ananas, sok, šlag od kokosa i rum u mikser2. kratko miksati na najvećoj brzini dok se sjesa ne ujednači 3. izliti u čaše ukrašene kriškom anansa



Hladna juha od ananasa: 


Sastojci: 


(za 4 obroka)


1  svježi ananas


50 g šećera


5 dl vode


1 dl bijelog vina (po mogućnosti traminca)


slatko vrhnje


3-4 klinčića


sol


cimet


2 žličice kuk,uruznog škroba ili gustina


Priprema:


1. ananas očistiti i narezati na kolutove, a nekoliko kockica osta viti za ukrašavanje


2. u lončiću kratko prokuhati ananas, vodu, vino, šećer i začine


3. sve izmiksati, dodati škorb te uz stalno miješanje kratko prokuhati dok se sve ne zgusne


4. pripremljenu juhu ostaviti da se ohladi pa staviti u hladnjak 2-3 sata prije posluživanja


5. prije posluživanja istući slatko vrhnje s malo soli pa ga neposredno prije posluživanja umještati u rashlađenu juhu


6. sve ukrasiti s kockicama ananasa i poslužiti hladno


Vrijeme priprave: 20 minuta