Foto Pixabay.com
Obilje ukusnog šarenila koje se nudi na zelenim tržnicama poziva na razigranu raskoš i maštovitost ljetne trpeze. Mnoga jela pripremaju se od sirovih namirnica. Među njima popularne su i hladne juhe koje su pravo su ljetno osvježenje puno vitamina iz svježeg povrća, ali i voća.
Krenemo li abecednim redom, ananas je prvi na listi zdravih namirnica koja u ljetnim mjesecima pruža pravo osvježenje.
Čupavi gizdavac dobro se miješa sa slatkim, slanim, ali i s pijanim kombinacijam. U Europu je stigao 1493. godine kad ga je donio Kristofor Kolumbo sa svojeg drugog putovanja. Sadrži bromelain, grupu enzima koji razgrađuju proteine koji ubrzavaju probavu, te velike količine C vitamina pa se i u Kolumbovo vrijeme koristio kao lijek.
I danas je ananas omiljeno voće svih ljepotica koje brinu o ljepoti svojih oblina i žele ih sačuvati od neželeljnih »jastučića« i celulita.
Hladna juha od ananasa:
Sastojci:
(za 4 obroka)
1 svježi ananas
50 g šećera
5 dl vode
1 dl bijelog vina (po mogućnosti traminca)
slatko vrhnje
3-4 klinčića
sol
cimet
2 žličice kuk,uruznog škroba ili gustina
Priprema:
1. ananas očistiti i narezati na kolutove, a nekoliko kockica osta viti za ukrašavanje
2. u lončiću kratko prokuhati ananas, vodu, vino, šećer i začine
3. sve izmiksati, dodati škorb te uz stalno miješanje kratko prokuhati dok se sve ne zgusne
4. pripremljenu juhu ostaviti da se ohladi pa staviti u hladnjak 2-3 sata prije posluživanja
5. prije posluživanja istući slatko vrhnje s malo soli pa ga neposredno prije posluživanja umještati u rashlađenu juhu
6. sve ukrasiti s kockicama ananasa i poslužiti hladno
Vrijeme priprave: 20 minuta