Hrvatski proizvodi

Dva kralja, šalica za jutarnju samoobranu i kugla spavalica: Manufaktura proslavila prvi rođendan

P. N.

foto Ivor MAŽAR

foto Ivor MAŽAR

Neki od sladoleda Medenko su onaj od cikle, raženog kruha, rabarbare, kamilice, buče, kestena, mrkve, paprenjaka, borovih iglica, bazge, maka i meda, đumbira...



Ivor Mažar


Ivor Mažar


Bilo da ste se nagledali kulinarskih natjecanja na TV-u pa krenuli u nabavku onog nekog tajnog sastojka koji će od vašeg jela učiniti čudo, bilo da tražite unikatan poklon za nekog od prijatelja „koji ima sve“, ili ste ljubitelj prirodne kozmetike, a k tome još i gurman kojem se prohtjelo gricnuti nešto slano, pa onda nešto slatko, lako biste živite li u Rijeci mogli došetati do Rive.




Staneš onako suncem obasjan ispod riječke ure s pogledom na more i kreneš “sempre dritto” nekoliko minuta, kadli se s desne strane nađe Manufaktura i sve naprijed navedeno i još k tome domaće, prirodno i od malih, hrvatskih proizvođača. Za put do starije, petogodišnje opatijske Manufakture proguglajte malo.


Povodom prvog rođendana što je u dobrom raspoloženju proslavljen u subotu, gosti su imali priliku kušati kanapee s domaćim tofuom, sejtanom, hummusom, namazom od sezama, a koji će se uskoro naći u ponudi, baš kao i kruh  pekarskog obrta Demetra, zatim domaće štrudle i proteinski kruh.


Stigoše i iz vinarije Galić sa svojim vinima, pa tako i G točkom, te iz buzetske Aure s rakijama i likerima, dakako i daleko poznatim teraninom, kojem posebnu notu daje spoj crnog vina, fine voćne rakije te deset vrsta začina. Brend Aura poznat je i po autohtonim proizvodima od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije.


Domaći sladoled od – špinata


Proslavu su uljepšali riječki glazbenici Eni i Vjeko koji su se predstavili pjesmom „Prije nego nestane”, a majstorica sirovih torti Mihaela Devescovi posebno za ovu prigodu napravila je tortu s laticama ruže i upriličila radionicu sirovih slastica, s jagodama u prvom planu. Tko je tada degustirao parfe kremu ili smoothie od jagoda, a dotad je mislio da sirovojelci žvaču neukusno zeleno nešto, sasvim je sigurno promijenio mišljenje i doći će po još, jer je u ponudi, uz sirove torte bez brašna, šećera, margarina, glutena i laktoze, i namaz Mitella koji sadrži samo četiri sastojka – lješnjak, agavin sirup, sirovi kakao te rižino mlijeko.


Ivor Mažar


Ivor Mažar



– U ponudu nam je prije nekoliko dana stigao i sladoled iz Slatke tvornice Medenko iz Samobora. To je sladoled napravljen od domaćeg vrhnja i mlijeka, bez umjetnih boja, aroma i konzervansa. Osmislili su više od 130 vrsta i sve su prefine, a rade ih sezonski, ovisno o tome koji su sastojci dostupni. Također, je u ponudi i veganski sladoled te sorbet. Samo neke od vrsta su sladoledi od špinata, cikle, raženog kruha, rabarbare, kamilice, buče, kestena, mrkve, paprenjaka, borovih iglica, bazge, maka i meda, đumbira… Naš je rođendan također bila prilika za upoznavanje s Medenkom, jer su došli osobno i pripremili degustaciju, kaže Anamarija Lešković.


Ivor Mažar


Ivor Mažar



Hidrolat gospine trave


Marinski Heartmades


Marinski Heartmades


Znatiželjni kakvi jesmo, zamijetili smo i ručno rađeni nakit, slikovnice, igračke, dječju robicu, proizvode od maslinovog drva, prepoznali zdjelice Marine Marinski, papuče goranskih vunarica.


Zalutalo je radoznalo oko dok je pregledavalo police i do keramičkih šalica Terra koje izrađuje Tea Radić, magistra kiparstva iz Splita, čiji je moto „istinski uživati u trenutku, ne srljati naprijed, niti koračati natrag. Sad i ovdje…, to je sve što imamo i što vrijedi“.


Ne budi lijen, saznasmo da su među najpopularnijima pankerica i klempuša. Pankerica ili šalica za jutarnju samoobranu, je ona koja na mjestu ručkice ima tri mala šiljka. Opasna, kad treba biti, osigurava mirna jutra, radni dan ili popodnevni odmor uz topli napitak, dok je klempuša osebujna zbog predimenzionirane, dugačke ručkice, posebna jer je drukčija, savršena u svojoj nesavršenosti.


One nenaspavanog duha zaintrigirat će biljna kugla spavalica, dok će ljubitelji prirodne kozmetike ostati bez daha od velikog izbora svega, a hrvatskog, s organskim sastojcima s planina, livada, mediteranskoga krša.


Velik je i izbor hidrolata, pa tako nađosmo, između ostalog, od Primigenije kamilicu, lipu, stolisnik, čak i hidrolat gospine trave.



Vrabanero i Brutalero


Našli smo i dva kralja – jedan je kralj začina, a drugi je crni kralj. O čemu je riječ? U prvom slučaju o šafranu kojeg uzgaja Boris Bjelajac u Daruvaru, a koji je zanimljiv iz sto razloga od kojih ćemo spomenuti tek dva – tinktura šafrana najčešće se koristi za potiskivanje apetita, a djeluje i na poboljšanje raspoloženja jer potiče stvaranje hormona serotonin. Naravno, u Manufakturi ga se možete domoći i u obliku začina.


A tek crni kralj ili „beli luk črne boje“, koji nastaje fermentacijom domaćeg, hrvatskog češnjaka, a u neustrašivih kuhara zbog posebnog aromatičnog, slatkastog okusa znade završiti čak i u čokoladnim tortama? Dobro je prihvaćen i kod onih koji su zabrinuti osjeti li cijela društvena zajednica da su jeli češnjak.


Za odvažne tu su i Vrabanero i Brutalero, tek neki od ljutih umaka, te oni u ograničenim količinama koji su odležali u hrastovim bačvama, pakirani su u unikatnu ambalažu i kao takvi savršeni za ljubitelje ljutine i kolekcionare.


Ivor Mažar


Ivor Mažar



Ivor Mažar


Ivor Mažar



Ivor Mažar


Ivor Mažar



Ivor Mažar


Ivor Mažar



Ivor Mažar


Ivor Mažar



Ivor Mažar


Ivor Mažar



Ivor Mažar


Ivor Mažar