Slatko za kraj

Dva deserta kremaste teksture za zahtjevna nepca

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Buttermilk krema s gelom od maline i ruže sa sferom punjenom bijelom čokoladom prijedlozi su desert majstora Darka Škoraneca



Desert majstor Darko Škoranec za Dan zaljubljenih savjetuje dvije torte. Onu od sira ovog je puta pripremio u kombinaciji cheesecake limeta i pistacija. Neodoljiv spoj savršene kremaste teksture i svježine limete. Buttermilk krema s gelom od maline i ruže sa sferom punjenom bijelom čokoladom osvaja i ona najzahtjevnija nepca.


Cheesecake od limete


Za podlogu: 150 g keksa, 100 g maslaca,  50 g šećera


Za kremu: 3 jaja, 3 žlice limunovog soka, 1 mahuna vanilije, 700 g mascarponea, 180 g šećera


Gornji dio: 2 kisela vrhnja, 8 žlica šećera, 1 mahuna vanilijeUsitniti kekse i pomiješati ih sa šećerom i otopljenim maslacem. Rasporediti po kalupu, malo pritisnuti i peći na 170 stupnjeva 5 minuta. Za kremu pjenasto umutiti jaja sa šećerom, dodati sok limuna i sjemenke vanilije, na kraju umiješati mascarpone. Preliti preko podloge i peći na 150 stupnjeva, 20 minuta. Kiselo vrhnje pomiješati sa šećerom i sjemenkama vanilije, preliti preko kreme i peći na istoj temperaturi još 8 minuta.

Foto Martina Cvek


Foto Martina Cvek



Buttermilk krema s gelom od maline i ruže sa sferom punjenom bijelom čokoladom


Sastojci za 6 osoba: Za podlogu: 150 g keksa, 100 g maslaca,  50 g šećeraZa kremu: 250 g buttermilka, sok i korica jedne naranče, 100 g šećera, 1 mahuna vanilije, 250 g vrhnja za šlag, 6 listića želatineZa gel od malina i ruža: 300 g malina, 200 g vode, 150 g šećera, 5 g limun soka, par kapi ekstrakta od ruže, 4 listića želatine Priprema: Bazu od keksa pripremiti prema prethodnom receptu. Zagrijati buttermilk, naranču, šećer, sjemenke i razrezanu mahunu vanilije do vrenja. Ukloniti mahunu, dodati nabubrenu ocjeđenu želatinu. Razraditi i ohladiti na sobnoj temperaturi. Izmiksati šlag i spojiti s kremom od buttermilka te preliti preko podloge. Maline, vodu, šećer i limun zakuhati. Razraditi štapnim mixerom, protisnuti kroz fino sito te dodati nabubrenu ocjeđenu želatinu u vruću smjesu i dodati ektrakt ruže. Ohladiti na sobnu temperaturu i preliti preko ohlađene buttermilk kreme. Dobro ohladiti i zatim poslužiti.

Foto Martina Cvek


Foto Martina Cvek