Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Unesite harmoniju u vaš dom

Zavjese birajte ovisno o prostoru, afinitetima i materijalima

Zavjese birajte ovisno o prostoru, afinitetima i materijalima
Zavjese birajte ovisno o prostoru, afinitetima i materijalima
Autor:
Objavljeno: 25. veljača 2011. u 10:29 2011-02-25T10:29:06+01:00

Upotreba zastora od prirodnih materijala kao što su bambus, konoplja ili drvo sve je češća i to stoga što stvaraju izrazito ugodnu i opuštajuću atmosferu u prostoru. 

Trendovi zastarijevaju i ponovo se vraćaju. To ne vrijedi samo za modu. Jednake promjene se događaju i u svijetu zavjesa i dekora. Načini prekrivanja prozora su se mijenjali kroz povijest i taj se proces nastavlja. Trendovi diktiraju čiste i jednostavne linije izvedene u prirodnim materijalima i retro look, pa su motivi cvijeća i apstraktnih biljnih ornamenata vrlo popularni.

Materijali od koji se proizvode zavjese i zastori su različiti – pamučne, lanene, baršunaste, svilene, satenske, polusintetičke tkanine itd. Upotreba zavjesa i zastora pruža velike mogućnosti u oblikovanju i definiranju prostora.

Ovisno o odabranoj vrsti, stvorit ćete različite ugođaje – moderne, klasične, retro, intimne, prozračne, razigrane... Odabir će biti još kvalitetniji ukoliko njihovu boju ili uzorak povežete s drugim elementima interijera.

Pripazite, ako dominiraju geometrijski uzorci, ne unosite cvjetne motive i obrnuto. Odabir zavjesa će ovisiti o veličini prostora, dimenziji prozorskih otvora, osvjetljenju, rasporedu namještaja i već prisutnim bojama. Potrebno je znati da njihov oblik, uzorak i boja mogu prozore učiniti vizualno većim, manjim, širim ili užim.

U manjim i slabije osvijetljenim prostorima, treba odabrati svjetlije i prozračnije zavjese. One s velikim uzorcima su preporučljive za otvore manjih dimenzija. Jednostavne zavjese bez previše uzoraka, ovješene na metalne ili drvene karniše, odlično će se uklopiti u svaki prostor. 
  

Prirodni materijali

Upotreba zastora od prirodnih materijala kao što su bambus, konoplja ili drvo sve je češća i to stoga što stvaraju izrazito ugodnu i opuštajuću atmosferu u prostoru.

Zavjese i zastori se mogu činiti kao periferni elementi uređenja interijera, ali njihova je uloga vrlo bitna, jer među ostalim utječu na prolaz svjetlosti u prostor, a time i na refleksiju njihove vlastite boje te na stvaranje ugođaja. Osim toga, definiraju i uokviruju plohe zidova i prozora i tako čine prostornu kompoziciju sjedinjenu s ostalim elementima. 

   Bitna karakteristika zavjesa je omogućavanje što jasnijeg pogleda prema van, a istovremeno što bolje zaklanjanje unutrašnjosti od vanjskih pogleda. Oblikom i bojom zavjesa, možete korigirati, naglasiti ili povezati određene dijelove prostora. 

   U posljednje vrijeme se puno više pozornosti posvećuje kvaliteti zavjesa i njihovoj praktičnosti za održavanje nego prije. Osim zavjesa od tkanina, posebno su popularni i zastori od gusto postavljenih resa koje se sastoje od nanizanih elemenata ili karika od različitih vrsta materijala, boja i uzoraka.

Na tržištu su sve više prisutne zavjese s diskretnijim uzorcima, mekše, podatnije i prirodnijeg izgleda. Nastojte da odabrana boja zavjese izgleda atraktivno u prostoru pri dnevnoj i umjetnoj rasvjeti. 
  

Preklopne karniše

Karniše kao i različiti ukrasni nastavci se izrađuju od drveta, metala, kovanog željeza, plastike, inoksa itd. One se kupuju kao gotovi elementi ili izrađuju prema dimenziji otvora. Materijal karniše bi se trebao uklopiti s materijalom ostalih elemenata namještaja, a pogotovo kada se radi o drvu. Klasična izvedba karniše je s prstenima, ali postoje i druga rješenja. Teleskopska izvedba omogućava fleksibilnost, jer se karniša može razvlačiti.

Iznad balkonskih vrata je preporučljivo postaviti preklopnu karnišu. Dužina karniše i zavjese uvijek treba biti duža 20-ak cm od otvora kako bi se postigla efikasna toplinska zaštita i pojačao estetski efekt. 
   Dobro uređen prostor predstavlja harmoniju svih elemenata sjedinjenih sa zavjesama i zastorima. Unesite harmoniju i u vaš dom!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.